НАЧАЛО » българия

ДКЕВР: Задълженията на НЕК са за 2,9 млрд. лева

1,4 млрд. лева е дало дружеството за изграждането на хидровъзел "Цанков камък" и АЕЦ "Белене"

fb
3E news
fb
26-06-2014 04:44:00
fb

Натрупаните задължения на НЕК в периода 2010-2014 г. са общо 2,9 млрд. лева. Това заявиха днес от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.  Оттам разделиха в две основни части задълженията на дружеството. Невъзстановените разходи, свързани с дейността обществена доставка на електрическа енергия са за 1,5 млрд. лева. Останалата част са инвестиционни разходи и те са за 1,4 млрд. лева.

Именно втората част от средствата са дадени за два инвестиционни проекта на НЕК – АЕЦ „Белене“ и строителството на хидровъзел „Цанков камък“.
От данните на ДКЕВР стана ясно, че НЕК е дал 784 млн. лева за строителството на АЕЦ „Белене“ за последните пет години.  Не става ясно дали в тези средства е включен и заемът от 250 млн. евро, който Обществения доставчик взе от BNP Paribas през 2010 г.

За изграждането на хидровъзел „Цанков камък“ пък НЕК е платила 694 млн. лева за същия период. Компанията и в момента продължава да изплаща кредита за изграждането на 80-мегаватовата мощност. Изпълнител на проекта там бе австрийската компания „Алпине Бау“, а финансирането бе осигурено от консорциум от австрийски банки.

От ДКЕВР припомниха, че тези разходи на НЕК не се включват в цените на електроенергията, която се доставя за регулирания пазар и комисията не ги контролира.

Преди два месеца стана ясно, че задълженията на НЕК към производителите на енергия в страната са за 971 млн. лева общо.

През май бившият енергиен министър Делян Добрев заяви, че дълговете на НЕК са за над 3,3 млрд. лева и продължават да растат. От ГЕРБ още тогава поискаха да видят финансовия отчет на компанията за 2013 г. От държавното дружество обаче обявиха, че ще представят данните в края на юли.

НЕК
задължения
АЕЦ "Белене"
хидровъзел "Цанков камък"
По статията работи:

Георги Велев