НАЧАЛО » българия

Димитър Греков: Ще подпомагаме приоритетно млади фермери и дребни стопани

Сред основните цели на агроведоството е изграждането на хидромелиоративни системи в цялата страна

fb
3E news
fb
11-02-2014 07:08:00
fb

Приоритетите на България за финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в периода 2014-2020 г. ще са: инвестициите за развитие на стопанствата, особено на младите фермери и дребните стопани; инвестиции в производството и преработката на животински продукти, плодове и зеленчуци, технически и етерично-маслени култури.

Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков по време на Националния форум „Правителство-бизнес“, който се проведе по инициативата на премиера Пламен Орешарски.

През следващия програмен период 2014-2020 основен фокус ще са малките и семейни стопанства, подчерта министърът. За първи път в ПРСР е разработена подпрограма, предназначена специално за дребните стопанства, за де не се конкурират за финансиране с големите земеделски производители.

Другата важна цел на министерството е да съкрати пътя на храните от производителя до крайния потребител, каза още Греков. За целта в цялата страна ще бъдат изградени 15 пазара за земеделски продукти и хранителни стоки, където производителите ще могат директно да продават продукцията си, избягвайки по този начин прекупвачите.

Агроведомството ще се фокусира и върху подобряването на хидромелиоративните системи в страната, които ще са крайно необходими при очертаващите се климатични промени и засушаване, обясни министърът. Той бе категоричен, че не можем да имаме развито поливно земеделие без адекватно обезпечаване с водни ресурси.

Греков увери агробизнеса, че още от тази година ще бъдат съкратени периодите и сроковете за изплащането на земеделските субсидии. „Най-важното е парите да достигат навреме до производителите, когато се нуждаят от тях. Това особено се отнася за животновъдите, които се нуждаят от средствата в момента, когато фуражите са на най-ниска цена“, каза той. И допълни, че същото се отнася и за субсидиите за семена, торове и препарати, които трябва да бъдат купени навреме и фермерите не бива да чакат и да им се налага да теглят високолихвени кредити.

Димитър Греков определи земеделието като кауза за България, тъй като е сред малкото проспериращи отрасли. В него са заети около 800 000 български граждани, което е 25% от трудоспособното население в страната. Този отрасъл обаче не може да се развива без иновации и наука. Затова сред важните цали на земеделското ведомство е насърчаването на науката и на приложните знания. Така производителите на земеделска продукция и преработвателните предприятия ще могат да разполагат с готови кадри, каквито от две десетилетия в България не се подготвяха.

 

Димитър Греков
земеделие
финансиране
Приоритети
млади фермери
дребни стопанства
ПРСР
По статията работи: