НАЧАЛО » българия

Димитър Греков: Възможно е да има картел между търговците на тютюн

Според агроминистъра проблемът на животновъдите е още по-тежък, защото повечето нямат земя и трябва преференциално да им се предоставят обществени пасища

fb
3E news
fb
31-01-2014 11:44:00
fb

„Възможно е да има картелно споразумение между фирмите-изкупвачи на тютюн.“ Това заяви министърът на земеделието Димитър Греков пред БНТ.

Според него твърдението на стопаните за понополна договорка между търговците на тютюн може би има основание, защото цената на суровината варира от 5,50 до 6,50 лв. за различно качество, а разликата в цената няма как да е само 1 лев. Иначе Греков смята, че тази година реколтата е с много добро качество, но е повече от необходимата за нуждите на цигарените фабрики. Това също може леко да е свалило цената, предположи той.

Министърът се надява до края на февруари да бъде изкупен целият произведен тютюн. „Направили сме всичко необходимо за изкупуването на тютюна, но за съжаление проблемът не е решен напълно. Все пак не ние го изкупуваме, а частните компании“, коментира Греков и призна, че кампанията в Гоцеделчевско върви бавно.

В момента министерството работи по промените в Закона за тютюна в полза на производителите. „Няма политическо заиграване с тази тема - това е съдбата на тези хора. Аз също ходих при част от тютюнопроизводителите - просто искаме да направим всичко възможно да получат сигурност и да повярват, че държавата стои зад тях. При посещенията си исках да се уверя, че тютюнът с по-ниска цена е наистина с по-лошо качество. Исках да разбера верни ли са твърденията на нашите експерти, че има наличие на картелно споразумение при изкупуването на тютюна", обясни Греков.

Според агроминистъра обаче проблемът на животновъдите бил още по-сериозен от този на тютюнджиите. Много животновъди у нас не разполагат със собствени пасища за добитъка и приоритетно трябва да им се дава земя държавния и общинските поземлени фондове. Правителството трябва да убеди Брюксел, че това е наложително, допълни Греков.

картел между търговците на тютюн
изкупна кампания
изкупни цени
Димитър Греков
животновъди
проблеми
обществени пасища
По статията работи: