НАЧАЛО » българия

Димитър Греков: Агнешкото и яйцата няма да поскъпнат за Великден

Агроминистърът не смята, че мерките към търговските вериги в Закона за конкуренцията ще доведат до увеличаване на цените

fb
3E news
fb
26-03-2014 02:29:00
fb


„Традиционните хранителни стоки за Великден няма да поскъпнат. Не виждам основания за вдигане на цените на агнешкото месо и яйцата. Но все пак сме в пазарна икономика и всички е възможно“. Това заяви на брифинг министърът на земеделието и храните Димитър Греков след редовното заседание на Министерски съвет в отговор на журналистически въпроси.

Пазарни наблюдатели обаче отчитат предпразничен ценови скок при яйцата с 1 ст. за брой и с 1-2 лв. за килограм агнешко.

Министърът пък обясни, че овцевъдството са реализирали 10-12% ръст на производството си през последните няколко години и предлагането на агнешко месо за Великден и Гергьовден няма да е по-малко от търсенето. Напоследък обаче се възвърнал и интересът на чужденците към българските агнета. Страни като Франция и Катар например изкупуват съвсем малки агнета и допълнително ги угояват.

Греков отхвърли и опасността хранителните стоки да поскъпнат като цяло в хипермаркетите след приемане на антимонополните мерки и ограничения за големите търговски вериги с промени в Закона за защита на конкуренцията. Законопроектът е на група депутати от ДПС и „Коалиция за България“ и в момента по него текат консултации в комисиите преди приемането му на първо и второ четене.

Предложенията в закона ще забранят на веригите да задължават доставчици и производители в договорите си да финансират различни странични дейности, като търговски мероприятия и кампании на стоки. По повод готвените промени обаче компаниите обявиха, че мерките срещу тях ще ги принудат да вдигнат цените, министърът обяви, че това едва ли ще се случи. „Но ние сме пазарна икономика и ако веригите решат да увеличат цените, ние нищо не можем да направим. Все пак пазарът има последната дума и смятам, че веригите ще се съобразят с покупателната способност на потребителите. Самите те нямат сметка от вдигане на цените и не смятам, че ще изпълнят заканата си да не продават български стоки, от което също нямат сметка“, категоричен бе той. 

Димитър Греков
храни
поскъпване
цени на храните
агнешко и яйца
търговски вериги
промени в Закона за защита на конкуренцията
По статията работи: