НАЧАЛО » българия

Очаква се дефицитът в НЕК да намалее с 200 млн. лева след промените в Закона за енергетиката

fb
3E news
fb
26-02-2015 03:52:00
fb

С промените в Закона за енергетиката, които парламентът одобри днес на второ четене, депутатите приеха мерки, които да намалят дефицитите в Националната електрическа компания (НЕК).

Променят се условията, при които държавната електрокомпания или крайните снабдители изкупуват електроенергията, произведено при комбинирано производство. Преференциални цени ще има само за предприятията, които имат сертификат за високоефективно производство. Енергийният регулатор ще определя какви количества да изкупува НЕК от тези производители. Останалата част от електричеството над определения лимит производителите ще могат да продават на свободния или на балансиращия пазар.

Приходите от продажбата на квоти за търговия с парникови газове ще отиват в бюджета на Министерството на енергетиката и ще се използват за компенсиране на разходите при изкупуването на зелена енергия.

Отпадат преференциите за мощностите, които произвеждат електроенергия от възобновяеми източници. Ограничението ще важи за всички ВЕИ, които ще сключат договори за присъединяване след влизането на промените в сила.

С потпадането на преференциалните цени се премахва един риск от допълнителни 200 млн. лв. за зелена енергия. Ако не се приеме този текст дефицитът ще се увеличи с 200 млн. лв. до края на годината, каза пред журналисти Делян Добрев.

По неофициални данни в момента тече скоростно присъединяване на ВЕИ, а от данни, оповестени в рамките на последното заседание на парламентарната комисия по енергетика стана ясно, че става въпрос за мощности от общо 200 Мвт, от които 40 за биомаса и 40 за ВЕЦ.

Към датата на влизане в сила на промените в закона дефицитът в енергетиката се свива с 50 %, или с 350-400 млн. лв. беше категоричен още Делян Добрев. С тези промени се опитваме да свием дефицита в енергетиката и според мен успяваме, коментира той. Промените са в няколко посоки – изваждане на заводските централи (от тях се спестяват 150 млн. лв.), изкупуването на електроенергия само от високоефективното производство, т.е. по отношение на топлофикациите и прехвърляне на въглеродните квоти, които се връщат както бе през 2013 г. към енергетиката за покирване на зелената надбавка. Само от това приходие ще са приблизително 200 млн. лв.

Освен това в преходните и заключителни разпоредби е предвидено премахване на преференциалната цена, което показва, че ще се премахне един риск от допълнителни 200 млн. лв. за зелена енергия. Ако не се приеме този текст дефицитът ще се увеличи с 200 млн. лв. до края на годината, обясни Добрев.

промени в закона за енергетиката
ВЕИ
преференциални цени
Делян Добрев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева