Депутати: Професионалният подход трябва да е водещ при решението за американските централи

Източник: БГНЕС

Приближаването на всеки регулаторен период през последните няколко години повдига въпроса за т.нар. американски централи. Темата стана особено актуална по две причини – промяната на ценообразуването и по-точно въвеждането на компонентата цена „задължение към обществото“ с цел правилно разпределение между бита и индустрията на финансовата тежест на дългосрочните договори с ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "НонтурГлобал Марица Изток 3", както и на преференциалните цени за ВЕИ и когенерациите. С цел компенсиране на тежестта от зелената енергия, индустрията след нотификация на съответният нормативен акт от ЕК получи облекчения (273 млн. лв. за 2017 г.).  Това обаче според някои представители на индустрията не е достатъчно. В резултат пез последните месеци ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации оказват безпрецедентен натиск върху правителството, държавните инситтуции и националния омбудсман и с подвеждащи твръдения настройват обществото срещу двата частни ТЕЦ в енергийния комплекс "Марица Изток", които останаха извън схемата на компенсации. Проблемът е: мисли ли се за последствията? Ето какво коментираха за 3e-News по темата депутати от парламентарната комисия по енергетика:


Валентин Николов, зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика, депутат от ГЕРБ:

Министерство на финансите е институцията, която  трябва да уточни в рамките на разговорите с Европейската комисия  дали има държавна помощ по отношение на т.нар. „американски централи“ (ТЕЦ „AES Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“). Това е компетентният орган. Ако има такава, ще трябва да се плати остатъкът от инвестицията.

Няма начин договорите да не се прекратят, но е въпрос на преговори и активност. От значение е и колко ще се проточват (преговорите - бел. ред.). Рано или късно прекратяването ще се случи, въпросът е колко рано. Споразуменията с двете централи са много тежки, но европейският регламент изисква те да излязат на свободния пазар, тоест ние да компенсираме договорите до датата, до която са сключени. Въпросът с изчисляването на разликата, както казах, е от компетентността от Министерство на финансите, а Министерство на енергетиката трябва да започне разговори с ръководството на централите. Доколкото зная, има някакво начало, но не мога да кажа на какъв етап са разговорите.

Колкото до дерогацията във връзка с европейския регламент за големите горивни инсталации, тя трябва да докаже икономическата и социална нецелесъобразност от затварянето на централите.


Желю Бойчев, член на парламентарната комисия по енергетика, депутат от БСП:
 
Това, което не приемам и ми прави впечатление и в действията на правителството е, че непрекъснато сме радетели на позиции на говорене, а не се предприемат никакви действия. Искам да напомня, че така преди година и може би повече бе обявено прочутото предоговаряне, което бе обявено едва ли не като панацея, което щяло да икономиса над 100 млн. лв. годишно. Вижда се, че това не доведе до нищо от това до момента. В момента, без да има нужните, според мен, управленски решения се анонсира прекратяване или преразглеждане на тези договори.

Считам, че професионалният подход на институциите, които имат компетентност по този въпрос и са страни по нашето запитване към ЕК за неправомерна държавна помощ, е да проведат нужните разговори, включително и за американските централи и да защитят националния интерес. Когато имат съответните варианти за решение, те да бъдат сложени (на масата б.р.) включително и пред българския парламент за дискутиране. Считам, че това е правилният подход. Всичко друго е малко или повече популизъм. Тоест, да не се слага каруцата пред коня. Защото бяхме свидетели преди, че уж за няколко седмици трябваше да се разгледат тези договори, а стана ясно, че не може да е в рамките на такъв срок. Оказа се, че трябва да се водят преговори, защото има подписани договори.

Ние в енергетиката натворихме поредица от действия, които доведоха до арбитражи, чиято цена ще платим всички. Считам, че оттук нататък трябва да направим поне един извод от всичко това  - да се работи професионално и да не се стига до ощетяване на страната. Иначе ми е най-лесно да кажа политическата позиция на БСП.  Знаете, че ние многократно сме поставяли пред ЕК въпроса за държавна помощ.

Лично аз не приемам по никакъв начин, че може да има такъв тип договори, които прехвърлят целия риск – инвестиционен, търговски, регулаторен, какъвто искате, на другата страна. Това изкривява нормалната конкуренция. Но тези договори са факт, подписани са от българската страна назад във времето и затова наистина към момента ние трябва да координираме управленските действия и да защитим националния интерес по най-добрия начин.

Давам си сметка за много неща, затова казвам, че водещ е професионалният подход. Инициативата трябва да тръгне от българското правителство.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари