НАЧАЛО » българия

Депутати предлагат запазване условията за пенсиониране за първа и втора категория труд

fb
3E news
fb
04-07-2014 05:33:00
fb

Условията за пенсиониране на работещите от първа и втора категория труд да останат същите до 31 декември 2017 година, предлагат депутатите Мая Манолова и Страхил Ангелов от БСП с промени в Кодекса за социално осигуряване.

Според сега действащото законодателство условията за ранно пенсиониране трябва да важат до края на тази година. Предвижда се от следващата стажът и възрастта за ранна пенсия да започнат да растат плавно.

"Погрешно е увеличаването на възрастта и годините осигурителен стаж за работещите при първа и втора категория труд, тъй като условията под водата, под земята и във въздуха не биха могли да се променят с инвестиции, това са дадености", пише в мотивите към законопроекта.

Вносителите отбелязват, че продължителността на живот на човек, работещ при тези условия, е значително по-кратък от средната такава за страната. Според тях вдигането на границите за възраст и стаж за пенсиониране означава, че работещите при тези условия ще получават в по-кратък срок пенсии като спестените пари следва да подпомагат останалите категории осигурени. Това е най-малкото дискриминационно, смятат вносителите.

Тези промени едва ли ще бъдат гласувани като се има предвид проблема с осигуряването на кворум в парламента.

пенсии
втора и трета категория труд
пенсиониране
БСП
предложения
Закон за социално осигуряване
Мая Манолова
По статията работи: