НАЧАЛО » българия

Депутати: Моделът на КЕВР е балансиран, бъдещето е икономически растеж и енергийна ефективност

fb
3E news
fb
16-06-2015 11:06:00
fb

 

Моделът (за цените на електроенергията за новия регулаторен период от 1 юли) е балансиран и няма да има дефицит на НЕК от 800 млн. лв. Останалият дефицит от 400 млн. лв. се решава именно с този модел. Това заяви в предаването „Референдум“ на БНТ председателят на комисията за енергетика към Народното събрание и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Той припомни, че преди таксата „задължение към обществото“ е била два пъти по-висока за домакинствата. Сега по думите на Добрев моделът на регулатора връща от една страна справедливостта в разпределението на таксата „задължение към обществото“, от друга ни приближава по-близо до либерализацията, а също така решава и проблема с дефицита на НЕК.

Така излиза, че таксата „задължение към обществото“ всъщност е част от дефицита на НЕК в размер от 400 млн. лв. От тях 285 млн. лв. практически се поема от бизнеса а останалите 115 млн. лв. от регулирания пазар. Припомняме, че такса „задължение към обществото“ включва около 50 процента от цената на електроенергията, произведена от ВЕИ. С проекта за Наредба за облекчаване на бизнеса от цената на енергията от ВЕИ се предвижда отстъпка за индустрията от 85 %, но при много тежки административни порцедури. Очакванията на Добрев са цените за индустрията да се увеличат също с 1-2%, а за средния бизнес – с 8-9%. Увеличението за регулирания пазар е също с около 2%. Трябва да отбележим, че малко по-рано работодателските организации не успяха да постигнат напредък при обсъждането с икономическото министерство по такса „задължение към обществото“. Според тях увеличението за бизнеса от новия ценови модел на КЕВР ще е 20% за индустрията и 10% за окоо 5000 средни и малки предприятия. Вицепремиерът Томислав Дончев отказа да приеме за реални тези разчети.

Повишаването на цените не е резултат от реформата. Това, че от решението на КЕВР няма никой доволен, че няма привилегировани не означава, че решението е правилно, заяви от своя страна в предаването на Националаната телевизия депутатът от БСП Таско Ерменков.

Според представителя на Реформаторския блок Мартин Димитров в една такава ситуация това е добър ход, най-вече, защото се намалява дефицитът на НЕК. Той направи сравнение с Гърция като заяви, че именно дефицитът я е довел до сегашната ситуация и призова това да не се случва.

Балансът е налице, но дали решенията на КЕВР ще са справедливи ще стане факт, когато министрите на икономиката и енергетиката решат да види бял свят Наредбата за облекчаване на бизнеса от ВЕИ, коментира от своя страна депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Оказа се, че той все още не е запознат с проекта за Наредба, публикуван на страницата на Министерство на енергетиката. Аталай припомни изказването на министъра на икономиката Божидар Лукарски, че бизнесът вече отбелязва растеж и едно такова увеличение на цената на тока ще ги обърка.

Не съм адвокат на бизнеса, но кагото се решават проблемите на енергетиката само с цената, след като те са идинтифицирани няма как да се получат нещата, бе категоричен Таско Ерменков. По-късно в процеса на дебата той призова и за нова енергийна стратегия.

Притеснения за бизнеса не трябва да има. Наредбата е резултат от реформата и ограничава скъпата енергия. Индустрията ще получи облекчение от 85% настоя депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

В отговор на въпроса какво да се очаква от увеличението, Мартин Димитров посочи, че е по принцип е против всяко увеличение на цените на каквото и да е. Решението е в икономически растеж, заяви той. Без него тези проблеми няма как да се решат. За пръв път този проблем се решава през един засилен контрол, обяви той, като припомни решението в закона за енергетиката за извършване на проверки от страна на АДФИ.

Рамадан Аталай призова социалното министерство да направи така, че помощите за енергийно бедните да отидат наистина при тях. Не искам да се повишава цената на електроенергията, но съм и против тя да се продава под себестойността й, заяви котегорично той.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика припомни, че от 2 ноември стартират и първите сделки на енергийната борса с „ден напред“, а от следващата 2016 г. и двустранните платформи. След като се впуснаха в обяснения и спорове при кое правителство как са се решавали проблемите в енергетиката депутатите стигнаха до извода, че всички правителства и политици са с принос към настоящото състояние в сектора.

Истинското решение на проблемите в енергетиката е в проектите за енергийна ефективност, обяви Добрев. Той припомни, че правителството инвестира 1 млрд. лв. в програма за саниране. В България на 1 кв метър се консумира 3 пъти повече енергия от Германия и това е потенцил, а не тези 2% (увеличение на цената на тока), които никой няма да усети, каза той. Таско Ерменков, която бе и председател на бившата Агенция за енергийна ефективност припомни, че енергийната ефективност означава по-голям комфорт, но не и намаляване на чисто физическото потребление на електроенергия. Той призова за въвеждане на диференцирани цени на тока от нула нагоре, като по-голямо увеличение да има за „хората с басейни“. Енергийната ефективност е решение, обявиха Мартин Димитров и Рамадан Аталай. Така депутатите, участващи в предаването на Националната телевизия постигнаха обединение около темата енергетика – икономически растеж и енергийна ефективност. В бъдеще по думите на Добрев проблемите ще се решат и чрез осигуряване на собствен добив на газ от находищата в Черно море.

 

ценови модел в енергетиката
КЕВР
НС
НЕК
цени на електроенергията
такса задължение към обществото
Делян Добрев
Рамадан Аталай
Таско Ерменков
Мартин Димитров
По статията работи:

Маринела Арабаджиева