Депутатите приеха оставката на Антон Тодоров

Антон Тодоров
Източник: БГНЕС

Депутатите в Народното събрание приеха оставката на колегата си от ГЕРБ Антон Тодоров. За отстраняването му от парламента гласуваха 153 народни представители, против се обявиха 14, а 11 се въздържаха. Тодоров подаде оставка след медиен скандал, провокиран от неприемливи негови коментари към водещия на предаването "Здравей, България" по Нова тв Виктор Николаев в ефир.

Междувременно журналисти протестираха тази сутрин в защита на свободата на словото и освен срещу Антон Тодоров изразиха недооволството си и от поведението на вицепремиера Валери Симеонов, който постави ултиматум, като поиска извинение от четири големи електронни медии, предаде БГНЕС.

По време на дебатите в пленарна зала Веселин Марешки от "Воля" обяви, че ще гласуват "против" оставката на Тодоров. Марешки се аргументира, че той не е по-лош от Делян Добрев, чиято оставка не бе подкрепена от парламента преди седмица, или от Валери Симеонов.

В защита на Тодоров изказване направи Тома Биков, а Йордан Цонев от ДПС поиска освен Тодоров и оставката на вицепремиера Симеонов. "Вчера в ПГ на ГЕРБ обсъдихме и въпроса за Валери Симеонов. Всеки от нас може да има естетически проблеми с изказвания, но ние не приемаме, че той и Антон Тодоров са заплашвали журналист. Ще кажа на протестиращите журналисти, че основна брънка в ограничаването на свободата на словото са собствениците на медии“, каза Тома Биков и допълни: Аз не съм чул един собственик на медия да казва, че върху него е оказвал политически натиск, допълни той.

След гейтове, схеми и модели управляващите вече изграждат системата, с която да показват безпрецедентен натиск на медии, заяви Иван Ченчев от БСП. Никой не се учудва от факта, че сме на 109 място в класацията на Репортери без граници. Гражданите за европейско развитие на България водят България и нейната журналистика към дъното, подчерта депутатът от БСП, цитиран от БГНЕС. Няма кой да затвори устата на българските медии, не се и опитвайте да го направите, призова още Ченчев.

Само за седмица Антон Тодоров се превърна от изключителна личност с перфектна аналитичност, както го определи Цветан Цветанов, до нежелан колега, който тежи на ГЕРБ, подчерта и Драгомир Стойнев. 10 дни от номинацията за Комисията за досиетата до оставка. Нима Антон Тодоров не нарича достатъчно често опозицията убийци, нима не клевети достатъчно често президента, нима не размахва снимки на свои колеги и не смазва в зародиш всеки опит за смислен дебат, запита Стойнев. „Той махна маската и всеки видяха какво е ГЕРБ-ГЕРБ е сила, която подрива държавността. Антон Тодоров е символ на опростачването в политиката. Той е и символ на езика на омразата и безогледна употреба на миналото с цел противопоставяне на обществото“, подчерта Драгомир Стойнев.

Тома Биков отговори с упрек, че сме свидетели на компроматна война към ГЕРБ в последните седмици, която ескалира. Вие искате в този момент да свалите правителството - в момент, когато вдигнахме пенсиите, има стабилност, хората се успокоиха и започнаха да харчат парите си, заяви Биков.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари