Депутатите от енергийната комисия приеха измененията в новия енергиен закон

БСП на този етап не подкрепя измененията, а по време на обсъжданията част от текстовете, особено за зарядните станции ще бъдат преработени

„Абсурден“ ! Така председателят на комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев определи първи параграф от предлаганите изменения в Закона за енергетиката, подложени на обсъждане в енергийната комисия.

 

Новите промени в Закона за енергетиката бяха внесени в началото на месец юли.

 

В рамките на разискването той обясни, че европейският пазар предполага либерализация и не може зарядните станции за електромобили да бъдат вкарани в регулация.

 

От Министерство на енергетиката съответно обясниха, че първоначалният текст предложен от тях също не е предполагал регулиране на услугата ( от енергийния регулатор), но в рамките на съгласувателната процедура правосъдното министерство е възразило. „Забележката е от Министерство на правосъдието и ако прецените, че този текст е неработещ, ние сме съгласни“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Според предвиденото изменение на закона за енергетиката сега текстът на параграф първи гласи: „..приема и контролира прилагането на методика за определяне на цените на услугите за зареждане на електрически превозни средства, предоставяни от операторите на публично достъпни зарядни точки като част от правилата за търговия с електрическа енергия..“.

 

Делян Добрев обясни, че този текст на практика ще накара хората, които са построили зарядни станции, на които електромобилите зареждат безплатно „да дръпнат кабела и да си приберат зарядните станции“. В рамките на дискусията депутатът от ДПС Рамадан Аталай също изрази съгласие, че този текст не трябва да създава пречки. Депутатите се разбраха по време на предстоящите дискусии текстовете по отношение на регламентирането правната рамка за зарядните станции за електромобили да бъдат изчистени така, че да стимулират пазара, а не да пречат.

 

Новите промени в Закона за енергетиката няма да могат да бъдат обсъдени и гласувани от депутатите по-рано от средата на септември, съобщи още Делян Добрев. Той обясни, че няма как до края на юли представените от правителството изменения да минат на две четения в парламента. Припомняме, че през август парламентът излиза във ваканция.

 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова при представянето на измененията обясни, че внасянето им се налага, поради неправилно транспониране на някои от текстовете на евродирективите по отношение на пазара на електричество и природен газ. Ако страната ни не успее да ги гласува до края на юли е изправена пред опасността от наказателна процедура.

 

Министър Петкова, която обясни, че измененията са в няколко посоки и касаят правилното и пълно транспониране на евродирективата за вътрешните правила на пазара на електроенергия и природен газ, процедурите, свързани с прехвърляне на персонал от вертикално интегрирани предприятия, съхранението на природен газ, създаването на правна рамка на точките на зареждане на електромобили и промени, касаещи вещните права по отношение на сервитутите, въвеждането на дефиниция за „линеен енергиен обект“.

 

Депутатът от БСП Таско Ерменков изрази съмнение по повод необходимостта от внесените изменение в енергийния закон и поиска предоставяне на допълнителна информация за водената кореспонденция с ЕК. Той заяви, че на този етап депутатите от БСП в комисията няма да подкрепят промените. Министър Петкова от своя страна обеща пълен достъп на депутата до исканата информация.

 

Председателят на комисията по енергетиката Делян Добрев коментира и промените по отношение на сервитутните зони. По думите му тези текстове е могло да бъдат приети при измененията в енергийния закон, приети преди около 2 месеца.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари