НАЧАЛО » българия

Депутатите дадоха зелена светлина на дуалното обучение

Промените в Закона за професионалното образование предвиждат да има и списък със защитени от държавата професии

fb
3E news
fb
10-07-2014 06:49:00
fb

След неколкогодишни дебати около възможностите за реформиране на професионалното образование у нас днес депутатите гласуваха “за” въвеждането на дуалното обучение. По този начин ще се даде възможност на учениците да се обучават работейки, така че хем да изкарват пари, хем да придобият практически умения още преди да са навършили 18 години и да излязат от училище с истинска професия. Това стана възможно с приемане на второ четене на текстове от промени в Закона за професионалното образование и обучение, съобщи "Дарик".

Дуалното обучение се заимства от Германия и Австрия, където открай време бизнесът и образованието са си подали ръка. Тази форма на сътрудничество е доказала положитeлните си резултати и един от водещите аргументи е, че младежката безработица там е сред най-ниската на Стария континент. Надеждата е, че с въвеждането на дуалната система и тук ще може да се постигнат подобни нива. Идеята е, че с придобития опит учениците ще успяват да си намерят работа веднага, след като завършат, а защо не и да продължат развитието си в компанията, в която са се учили до преди това.

Според новите текстове в Закона – в професионалните гимназии и училища обучението чрез работа ще се организира в XI и XII клас за учениците, които са навършили 16 години. Освен това е предвидено професионални знания и компетентности да могат да се придобиват и чрез неформално обучение и самостоятелно учене.

Наред с това се въвежда и система, според която ще могат да се трупат кредити. Те ще допринасят за придобиването на квалификация по дадена професия, като също ще могат и да се прехвърлят към друга в същото професионално направление. Условията и редът за присъждане, натрупване и трансфер на кредити се определят с наредба на министъра на образованието и науката, пише БТА.

Не на последно място – решено бе да има защитени професии. Кои точно ще попаднат под закрилата на държавата, както и критериите за определянето им, ще се приемат с акт на Министерския съвет. Списъкът ще се актуализира ежегодно до края на месец октомври на съответната година.

Дуално обучение
Закон за професионалното образование
Средно професионално образование
дуална система
бизнес и образование
образование
По статията работи: