НАЧАЛО » българия

Делян Добрев: Шок от цените на електроенергията няма, не трябва да има и отлагане

Скокът за индустрията ще е 1-2%, а за средния бизнес 8-9%, но пак ще плаща по-малко отколкото нарегулирания пазар

fb
3E news
fb
11-06-2015 08:41:00
fb

Според мен шок от цените на електоенергията няма, не трябва да има и отлагане. Това заяви председателят на комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев пред Нова телевизия. По думите му, цифрите и в частност, свързаните с таксата задължение към обществото са спекулативни. Това се дължи на факта, че още не е готова Наредбата която визира отстъпки за големите енергийни консуматори, в крайният продукт на които себестойността на електроенергията е 10%.(с консумация над 10 ГВтч). Добрев не видя нищо смущаващо и в искането на премиера Борисов за отлагане на ценовото решение на регулаторната комисия.Реално за индустрията скокът ще е 1-2%, каза той.
Припомняме, че по думите на председателя на КЕВР Иван Иванов, ако не се увеличи таксата задължение към обществото се отваря финансова дупка от 285 млн. лв. В случай, че няма увеличение за бизнеса, то скокът за цялото общество би бил 17%.
С изготвянето на Наредбата голямата индустрия ще получи отстъпка от 85%, заяви Делян Добрев, като допълни, че разбира сегашното недоволство, тъй като Наредбата още не е готова. Нормативният документ ще е факт още в понеделник, заяви той. Ако не бяхме направили промените в Закона за енергетиката, да цената щеше да се увеличи. След като влезе в сила Наредбата, таксата задължение към обществото за индустрията ще е 21,60 лв. за МВтч, обясни той. Досега тя бе 18,93 лв., тоест увеличението ще е 1-2 процента. В категорията на индустрията с голяма консумация попадат и Мини "Марица Изток", тоест и те ще получат отстъпка, допълни председателят на парламентарната комисия по енергетика.
По-високо с 8-9 процента обаче ще е увеличението за средния бизнес, но пак цените ще са по-ниски от тези, които предприятията са плащали докато са били на регулирания пазар, обясни още Добрев. "Един МОЛ консумира 50 МВтч, тоест за него (цената на електроенергията) ще скочи 8-9 процента, включително и за общините. Увеличение обаче няма да има реално, защото допреди 6 месеца те са били на регулирания пазар и са плащали повече. Сега с увеличението все пак ще плащат по-малко.", каза Добрев.
Той определи моделът на КЕВР за цените на електроенергията като балансиран. Дори в него има резерв от 50-100 млн.лв., изчисли той.
"Нама да има тарифен дефицит и тези 3,5 млрд.лв. дефицит( на НЕК) няма да растат и да станат 4,5 млрд. лв. Регулаторът взе реение, което ще реши много проблеми. От професионална гледна точка не виждам какво ще проди напрежение. Има и достатъчно резерви за националната енергетика", беше категоричен Делян Добрев.

 

ток
цени
индустрия
среден бизнес
Делян Добрев
цени на тока
КЕВР
тарифен дефицит
По статията работи:

Маринела Арабаджиева