Делян Добрев: Промяна в Наредбата за облекчаване на производството от ВЕИ ще намали цената на тока за бизнеса

Докладът на АДФИ за ВЕИ-сектора трябва да даде други изходни резултати за зелената енергия, което пък да промени крайният резултат в решението на КЕВР за цената на тока

Делян Добрев

Мерки във ВЕИ сектора чрез Агенцията за държавен и финансов контрол (АДФИ) с отнемане на лицензи, промяна на прага от 30 Гвтч на 2 Гвтч и намляване на разходите за държавните дружества с 10% през следващите 3 години са решенията, които трябва да успокоят бизнеса и спрат протестите заради цената на тока. Това стана ясно от коментара на председателя на парламентарната комисия по енергетика към Народното събрание Делян Добрев. Председателят на парламентарната комисия по енергетика ще поиска и извънредна комисия за ВЕИ.

 

Докладът на Агенцията за държавен и финансов контрол (АДФИ) за ВЕИ сектора трябва да даде отговор на въпроса за незаконно присъединени производители на възобновяема енергия и в частност за разликата между прогнозни и реални резултата за произведената енергия. Това ще промени изходните данни за регулатора. В същото време ще даде друг краен резултат за цената на енергията. На незаконно присъединените производители ще се отнеме лиценза, заяви пред Нова телевизия председателят на комисията по енергетика към парламента Делян Добрев. Вчера той съобщи това и на извънредна пресконференция на ГЕРБ. 

Другото нещо, което ще се направи е да се промени прага в Наредбата за облекчаване на производството от ВЕИ за производителите, като прагът от 30 Гвтч се намали на 2 Гвтч. Така всички предпирятия ще получат отсъпка от цената на енергията, обясни Добрев.

По-рано председателят на енергийната комисия твърдеше, че Наредбата ще доведе до увеличение на тока за тежкта индустрия с 1-2%, а за средните и малки предприятия с 8-9%. Бизнесът излезе със свои данни, като оповести, че намалението ще засегне само 27 предприятия, но общо от увеличението ще пострадат 5000 дружества с над 650 хил. заети.

Намаляване на разходите за държавните дружества в сектора с 10% през следващиет три години е мярката, която ще бъде предприета от страна на правителството, заяви още Добрев.

На пресконференция в неделя бизнесът изчисли, че при компетентно и ефективно епрявление на държавните дружества в енергетиката може да има положителен ефект и да се спестят между 670 и 420 млн.лв.

В отговор на въпрос дали намаляването на цената на надбавката задължение към обществото за бизнеса ще се прехвърли върху бита чрез увеличение със 17%, каквито изчисления представи председателя на регулатора Иван Иванов, Добрев отговори, че по-скоро данните на АДФИ и промната в Наредбата за облекчение от ВЕИ трябва да доведат до намаляване на цената за всички.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика заяви, че се водят разговори с работодателите по отношение на заявените намерения за протести.

Преди Добрев гостуващият в стдиото представител на работодателските организации Румен Радев заяви, че трябва да се спрат кражбите в държавните дружества от сектор енергетика. По думите му, несъгласието на премиера Борисов с цената на тока не е лицемерие. От своя страна бившият депутат Мария Капон призова за реформи в енергетиката.

Бизнесът не се е отказал от протест, обясни Радев. Той заяви, че в петък в 11 часа да бъдат изключени енергийните мощности на заводите, което  "ще се отрази на енергийната мрежа" и "ще се усети по мрежата чак до Германия". Радев също постави въпроса за производството на енергия от ВЕИ и в частност за преференциалните цени за фотоволтаичните централи по дългосрочните договори. Надбавките са дългосрочни заради технологиите, но за периода от 2008-2012 г. технологиите са паднали с 50 процента, а преференциалната цена – не, заяви той. На преконференция в неделя,21 юни работодателите поискаха запазване на настоящите цени до Нова година и спешно лечение на енергетиката.

1489 Мвт мощности за присъединяване от ВЕИ са предвидени в 10-годишния план на ЕСО. Това са мощности от един блок и половина от АЕЦ „Белене“ или „Козлодуй“, коментира от своя страна Мария Капон, като призова за реформи в сектора.

По-късно Делян Добрев припомни, че с промените в Закона за енергетиката от февруари вече няма перференциални цени и ако има желаещи а построяване натези мощности то те ще трябва да се състезават на свободниа пазар.

В отговор на въпрос за това дали има свързани лица по отношение на производството от ВЕИ по префренциални цени от времето на бума на зелена енергия от 2008 г. насам, Добрев отговори, че това трябва да установи АДФИ. Финансовата агенция ще качи всички договори на интернет страницата до 1-2 месеца, каза той. Финансовата агенция е поискала срок от още 1-2 седмици. Добрев заяви още, че парламентарната комисия ще разследва всички договори за ВЕИ в периода на бума на зелена енергия, но ако няма капацитет ще поиска извънредна комисия, подобна на тази за КТБ.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари