Делян Добрев призова фирмите да купуват ток от регулирания пазар, частни доставчици драстично надували цените

Делян Добрев
Източник: Агенция "Фокус"

Председател на парламентарната комисия по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев призова фирмите да купуват ток на регулирания пазар от държавната НЕК, защото имало сигнали за частни доставчици, които завишавали цените многократно, съобщават БТА и агенция Фокус. Тази седмица парламентът окончателно прие текстове, съгласно които електроенергията в България на свободния пазар ще се търгува на енергийна борса от 1 януари 2018 г., заяви на брифинг в парламента Добрев.

От думите на председателя на енергийната комисия, така както е цитиран от информационните агенции, не става ясно за какви фирми става въпрос. Към настоящия етап на свободния пазар са големите и средни фирми, а вече и доста от малките. За малките на ниско напрежение съществува възможността за излизане на свободен пазар и за връщането им на регулиран. Странен е фактът обаче, че неговия призив идва малко след като парламентът и самият той гласуваха за развитието на свободния пазар на електроенергията чрез изкарване на цялото производство на централите, включително на държавните производители, на борсата, което не се посреща еднозначно в енергийните среди. Изказването му идва и непосредствено след оплакването на големите енергийни консуматори от очаквано драсттично повишение на цените на тока именно в резултат на законовите поправки, подкрепени от Добрев. Пазарът е баланс на търсенето и предлагането - това показва и търговията на БНЕБ, където цените се движат от около 60 - 80 лв. за Мвтч, но често стигат и до 120 - 140 лв. за Мвтч. Този процес не може да се регулира и фирмите, излизайки на свободния пазар, поемат и съответния риск като производители, търговци и консуматори на електроенергия. Въпросът е доколко и дали изобщо повечето от тях имат уменията и познанията да калкулират и да управляват пазарния риск.

Затова подхвърлено по този начин и без уточнения кои точно фирми има предвид и какво точно разбира под връщане на регулирания пазар, на практика такова изказване е против либерализацията и развитието на пазара на електрическа енергия и изключително лош сигнал за инвеститорите.

„За съжаление, до тогава има една шепа търговци, които рекетират, изнудват, шантажират, притискат, дерибействат бизнеса в България. Стотици хиляди фирми в България са потърпевши от действията на тези една шепа търговци – добре известни от последните 20 години, които по някакъв начин притежават електроенергията в България и поставят българските предприятия буквално на ръба на фалита. От няколко месеца след средата на годината енергията в България без никаква причина расте с двуцифрени проценти“, заяви Добрев.

По думите на депутата, ако миналата, по-миналата и последните 5 години енергията на свободния пазар е струвала между 60 и 75 лв. за МВтч, в момента има жалби на малки предприятия, които са получили оферти от своите търговци за 120 лв./ МВтч. „Енергия, която тази шепа търговци са закупили още през лятото на нормалните цени 60-70 лв. от централите в България. Този проблем ескалира и касае целия бизнес в България. Наистина стотици хиляди са фирмите, които са потърпевши. Много от тях са енергийно интензивни и са поставени пред възможността да обявят несъстоятелност и фалит. Затова искам чрез медиите да се обърна към всички потърпевши фирми да не се поддават на този натиск, рекет и шантаж от страна на търговците на електроенергия, а да проверят възможността да се върнат към регулирани пазар, където цената е фиксирана на 76 лв.“, допълни той.

Добрев подчерта, че няма нужда да плащат 100-120 лв./МВтч при положение, че имат възможност свободно и безпрепятствено да се върнат на регулирания пазар – да минат обратно към НЕК и да плащат 76 лв./МВтч за електроенергия.
   
Председателят на енергийната комисия не навлезе в конкретика с имена и уточни, че има регистър на търговете в АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток" 2 и НЕК и от него става ясно кои фирми купуват енергията и на какви цени през лятото.Той уточни, че не се е срещал с тези търговци, у нас има 150 лицензирани  дружества за продажба на ток и иска всички те да са равнопоставени в конкуренцията.

Ако имаше фиксирани цени, неустойки, нямаше бизнесът да е в тази ситуация, всички договори са с едномесечно предизвестие за прекратяване, за промяна на цената, коментира Делян Добрев.

Според него малка част от фирмите знаят, че могат да се върнат обратно на регулирания пазар, или не знаят, че на него цената е фиксирана от 76 лв.

През последните години либерализацията на пазара на ток се развива и повече от 50 на сто от електроенергията в България се търгува на свободен пазар, а 45 процента към момента е делът на регулирания пазар, добави Добрев.
   
Председателят на енергийната комисия се надява съответните комисии - КЗК и други, да се самосезират по проблема.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
4 коментари
 • 2 0
  4
  ТърговецъТ
  Г-н Добрев, къде видя фиксирана цена от 76,00 лв./МВтч на регулиран пазар ? Не си си пил лекарствата!
  Напиши отговор
 • 1 2
  3
  ...
  Делянчо се е*бе с мургави мъже
  Напиши отговор
 • 1 0
  2
  =/
  Какво друго да четем сайта на Министъра...
  Напиши отговор
 • 3 1
  1
  Оставка
  Крайно време е това лъжливо недоразумение за бъде освободено от позициите си. Прави гаф след гаф и говори лъжа след лъжа
  Напиши отговор