Делян Добрев поиска да се вдигнат десет пъти санкциите за ЕРП-та, които нарушават правилата

Във вторник ще има извънредно заседание на комисията по енергетика в парламента

Делян Добрев

Десет пъти да се увеличи санкцията за електроразпределителните предприятия, които не спазват разпоредбите закона и издават двойни фактури. Това ще предложи за обсъждане в пленарна зала председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Предложението си той съобщи в Хасково, предаде агенция "Фокус". В момента долната граница на наказанието е 20 000 лева и може да стигне до 1 млн. лв. по преценка на регулатора.

„Моето мнение е, че минималната санкция трябва да бъде завишена десет пъти т.е. да започва от 200 хиляди лева, защото сега има възможност регулаторът по закон да прецени, че нарушението е за 20 хиляди лева, а не за повече. Санкцията трябва да бъде достатъчно висока, за да е превантивна. Рестриктивните мерки трябва да се вземат час по-скоро и ще бъдат предложени за обсъждане между първо и второ четене на промените в Закона за енергетиката", посочи Добрев.

"Ще бъдем безкомпромисни и няма да позволим нарушаване на разпоредбите", категоричен е народният представител. Делян Добрев ще свика утре на извънредно заседание Комисията по енергетика. На нея ще бъдат привикани за обяснения и всички ЕРП-та. Добрев ще поиска обстойно статистика, за да се види дали и няма нарушения и двойни сметки и в другите енергийни разпределителни дружества- ЧEЗ и ЕVN.

Депутатът уточни, че нарушение е допуснато при част от абонатите на „Енерго Про". "Имаме информация, че за района на Варна са около 67 хиляди абонати от общо 1 милион", каза Добрев, но подчерта, че ако тази практика продължи, има риск да се повтори ситуацията от края на януари 2012 г., когато хиляди българи излязоха на улицата в знак на протест заради високите си сметки за ток. „Енерго-про” формално са спазили наредбата. Проблемът е от небрежност. Как успяха останалите ЕРП-та да създадат такава организация, че дори и в почивните дни да се отчетат на 30-ия или 31-вия ден електромерите, а „Енерго-про” ги отчетоха преди празниците и след празниците”, допълни Добрев.

„Формално наредбата е спазена с това, че електроразпределителните дружества са спазили срока за отчитане и само в 1% от случите има забавяне повече от 31 дни. „Разделяне на две фактури с отчитане на по 20 дни и с един и същ краен срок за плащане, отново прилича на ситуацията да платиш две сметки наведнъж. Като председател на Комисията по енергетика в Народното събрание съм свикал извънредна комисия по енергетика, на която ще извикаме ЕРП-тата и ще искаме да ни предоставят конкретни данни за всички такива случаи”, заяви Добрев. 

Междувременно енергийният министър Теменужка Петкова обяви пред БНТ, че ще започне проверка в трите ЕРП-та за това дали измервателните им уреди, с които се отчитат електромерите на потребителите, са точни. Проверката започва от "Енерго-про". Причината за това е, че дружеството направи извънредно отчитане през януари и така абонатите му получиха две сметки за ток с един срок за плащане - 10 февруари. След намесата на Министерството на енергетиката срокът за плащането на втората фактура беше изместен до 25 февруари.

"Ако бъдат намерени нарушения, ще бъде приложена цялата строгост на закона", обяви Петкова за предстоящите проверки.

Тя съобщи още, че кани на среща представители на трите дружества, за да се обсъдят несъвършенствата в законодателството. Наредбата, която определя правилата за отчитането на потреблението на ток, наистина предвижда веднъж годишно да има извънредно отчитане на електромерите, но не е известно защо "Енерго-про" го направи точно януари, когато консумацията е висока, даде пример Петкова. Тя се ангажира, ако на предстоящата среща бъдат посочени проблеми, да се заеме с тяхното решаване.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари