Делян Добрев напуска политиката и всичките си постове. Ще спаси ли това енергетиката и Хасково от хватката на роднинско-приятелския му кръг?

Делян Добрев

Подавам оставка като депутат и като координатор на структурата на ГЕРБ в Хасково. Това каза депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Делят Добрев в ефира на "Тази неделя" по бТВ. Той уточни, че напуска всички заемани постове. Решението е взето след среща  с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите на Добрев и Борисов виждал, че единствената достойна постъпка е да се оттегли от политиката и не му е противоречил.

Оставката на Добрев идва след  обвинения, че кадрува в община Хасково и е назначил на ключови постове роднини, съдружници или съученици. Кметът на града Добри Беливанов обяви в отворено писмо вчера, че Добрев се опитал да го постави в ролята на фасадно лице, зад което да гради роднинско-икономическата си конструкция и да управлява Хасково вместо него.

Подобна схема, както 3e-News вече писа, Добрев прилага и в енергийния сектор, където има силно влияние в ролята си на председател на комисията по енергетика в парламента. Към неговия кръг се причисляват шефът на държавния енерген холдинг Петьо Иванов, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, председателят на СД на Булгартрансгаз, както  и редица други хасковлии, назначени на високи позиции в ключовите енергийни компании.

Въпросът е дали оставката на Делян Добрев като политик и депутат ще доведе до прочистване и на кадровия ресурс в община Хасково и в оксобено в ключовия за националната сигурност енергиен сектор. Ако  това не стане, оставката ще бъде просто един жест за замазване на очите на обществото.

"Г-жа Йончева и нейния кръг постигнаха целта си. В Хасково те нямат кмет на нито една община. В община Хасково ГЕРБ има 15 общински съветници. БСП има 2-ма. Ако по някакъв начин те не ме уязвят и не ме съборят, така както го направиха, те нямат никакъв шанс", коментира Добрев.

Той обяви, че ще съди Елена Йончева, която в парламента (а и в студиото на bTV) показа схема, според която на ключови позиции в местната власт са негови роднини и бивши бизнес партньори. „В момента, в който покажеш някаква тежка далавера, веднага те заплашват със съд”, отговори народната представителка от „БСП за България”.

Тя показа документи, според които зетят на Добрев Даниел Гаргов (всъщност – съпруг на първата му братовчедка) е не само председател на бюджетната комисия в общината, но и крупен изпълнител на проекти по програмата за саниране, като на един от обектите строителен контрол е била фирмата на родителите на депутата. По думите й има и други високопоставени представители на местната власт, които са свързани с ексминистъра и които са заемали позициите си без конкурс.

„Това не беше атака срещу г-н Добрев, това беше атака срещу схемата „Добрев”. Оставката показва, че всичко, което казах, е истина”, заяви Йончева

Добрев отбеляза на свой ред, че е по-близък с президента Румен Радев (също негов съученик – б.р.), отколкото с половината от хората от схемата на „червената” депутатка. „Положението наистина е нетърпимо, в очите на хората съм човек, който се занимава с шуробаджанащина”, оплака се той и посочи, че Хасково има най-ниските цени за саниране у нас и за 11 блока са се борили 120 фирми.

Делян Добрев нарече случилото се „активно мероприятие” заради доминиращата позиция на ГЕРБ в региона в комбинация с инвестициите за над 140 млн. лв. и предоставените на общината имоти за още 100. Именно последното, според депутата в оставка, станало причина кметът Добри Беливанов да го атакува.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари