Делян Добрев: Парламентът да даде мандат на кабинета за преговори със стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"

Очаква до края на годината дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица Изток" да бъдат прекратени, заяви още председателят на енергийната кочмисия в НС

Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма

Парламентът би трябвало да даде мандат на правителството за преговори със стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Това заяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев по БНР.

Условието, по думите на Делян Добрев, ако ще се строи АЕЦ "Белене", е това да стане от частен инвеститор без никакви държавни гаранции. За да бъде избран такъв инвеститор обаче трябва да се започне от процедурата. "Има заявен интерес от страна на Китайската национална компания. Дали този интерес е сериозен ще стане ясно, когато се стартира процедура, някаква, за избор на стратегически инвеститор. За да се стартира такава процедура, Министерски съвет трябва да предложи на Народното събрание вариант за стартиране на преговори с потенциални инвеститори. Арбитражното дело приключи преди две години. Две години ние сме собственици на оборудването и затова трябва да преминем към, опити за решаване на казуса с това съществуващо оборудване," каза още той.

Очаква до края на годината дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица Изток" да бъдат прекратени, заяви още Добрев. "Договорите трябва да се развалят, да ги няма и тези централи трябва да продават енергията си на свободен пазар, така както всички други. Моята прогноза е, че това ще се случи до края на годината, коментира депутатът.

" За да може енергийният регулатор да се произнесе по сделката за " ЧЕЗ" в България, са необходими нови законови промени до месец-два . Трябва също да се определят критериите, по които да се одобряват или не подобни сделки, каза Делян Добрев. "Ако не се направят критериите до месец-два, то тогава вероятно ще се изпусне срокът, в който те ще могат да се приложат за тази сделка и ще важат само за някакви други сделки. Могат да бъдат критерии, подобни на критериите в стратегията за приватизация на самите ЕРП-та", каза още председателят на парламентарната енергийна комисия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 0 0
  2
  Христо Казанджиев
  ГЕРБ минават всякакви граници за да обслужат корупционните мераци на Б.Б. Народното събрание няма право да дава мандат на Правителството за водене на каквито и да е преговори по проекта Белене. Отговорността за възраждане на проекта е само на МС (Б.Б) и той трябва да си понесе отговорността. Само че Б.Б. не иска да носи отговорност, иска само да цица.
  Напиши отговор
 • 1 0
  1
  wretvv
  Това е гавра!През 2009г. го спряха,а сега го пускат!
  Напиши отговор