Делян Добрев оттеглил отхвърлената си оставка - нов прецедент в парламентарната процедура и имиджова бомба за ГЕРБ

Делян Добрев
Източник: БГНЕС

Делян Добрев е оттеглил оставката, която подаде на 3 октомври 20017 г. заради разкритията на опозицията за кадруване в Хасково, където негови близки и приятели са назначавани на ключови постове в община, съобщи Mediapool.bg. Тогава Добрев обясни, че се оттегля като депутат в Народното събрание и като председател на парламентарната комисия по енергетика.  На 4 октомври мнозинството в парламента - депутатите от ГЕРБ и коалиционните им партньори от Обединените патриоти, обаче отхвърли оставката на Делян Добрев, като се аргументира най-общо с това, че "и БСП са маскари". Това е прецедент за парламента, където обикновено желанието за напускане се уважава без дебат.

Гласуването на Народното събрание против волята на народния представител бе атакувано от БСП пред Конституционния съд, от който се очаква да се произнесе по казуса.

Междувременно Добрев създава втори прецедент в Народното събрание, след като с мощната подкрепа на съпартийците му и коалиционните партньори на ГЕРБ оставката му бе отхвърлена. Тогава той на няколко пъти призова, очевидно формално,  да бъде одобрена оставката му и след като това не се случи заяви, че отново ще я подаде след определен период от време.

Вместо това, на 22 декември 2017 г., в последния работен ден на парламента за миналата година, Добрев е оттеглил оставката, макар парламентът да не я прие.Така той създава втори прецедент с процедурна хватка, целяща да се избегне разглеждане на конституционното дело по казуса със законността на отхвърлената му оставка.

Ha 12 дeĸeмвpи 2017 г. Kонституционният съд дoпycнa зa paзглeждaнe дeлoтo по казуса. Toгaвa cъдът дaдe yĸaзaния нa Hapoднo cъбpaниe в 30-днeвния cpoĸ   дa oбнapoдвa и peшeниeтo зa oтxвъpлeнaтa ocтaвĸa нa Дoбpeв, и пoĸaни caмият нapoдeн пpeдcтaвитeл дa дaдe пиcмeнo cтaнoвищe по въпроса, ĸaтo зaинтepecyвaнo лицe. На 16 януари 2018 г. трябваше да се обобщят събраните доказателства по делото и да се представят пред КС.

След като Делян Добрев оттели оставката си, съдът трябва да реши дали да прекрати делото и най-вероятно ще го направи, тъй като при оттеглена оставка няма предмет, върху който да се произнесе.

Действията на Делян Добрев са "удар във въздуха" и не би трябвало да повлияят на решение на Конституционния съд, смята обаче председателят на 39-ото Народно събрание, който в момента оглавява Консултативния съвет по законодателство в парламента, проф. Огнян Герджиков, цитиран от сайтовете "Дневник" и "Медиапул".

По мнението на политически наблюдатели е възможно опозицията отново да сезира Конституционния съд относно законността на оттеглянето на гласувана вече оставка от депутат.

Казусът с оставката на Делян Добрев поставя няколко въпроса.

Първият е, доколко в партията на Бойко Борисов си дават сметка, че казусът "Добрев" руши репутацията на партията и компрометира усилията на правителството да покаже намерения за борба с корупцията и шуро-баджанашките практики в управлението.

Вторият въпрос е кога ГЕРБ защитава хората си в парламента. Случаят с Делян Добрев остава прецедент, което подсказва, че групата застава като един зад някой от своите само в случай, когато техният човек вече е придобил такова голямо влияние е заел толкова ключови позиции във важни сектори, при което оттеглянето му създава рискове за политическото влияние на ГЕРБ там. А може би и за финансови потоци към партийни каси?

Това водии към третия въпрос - защо опозицията се фокусира единствено върху шуро-баджанашките назначения на местна почва в Хасково, откъдето е Добрев, но не пожела да разкрие, че същата схема се прилага от депутата и в енергетиката, където негови близки приятели и съученици са окупирали ключови позиции в едни от най-големите и най-важни за сектора държавни компании и институции. За това 3е-News писа още на 28 септември м.г. в статията "Енергиен "дрийм тим" по модела на роднинската сага в Хасково". Ако опозицията беше включила в разкритията си и тази информация, която е с  далеч по-голяма важност от гледна точка на обществения интерес, може би ГЕРБ нямаше да успее така лесно да пренебрегне моралната укоримост и вредата, която се нанася на обществения интерес. Да си спомним само играта с уволнението на шефа от българска страна на българо-гръцкото дружество, което трябва да изгражда изключително важния за страната ни интерконектор до Гърция, и опита Теодора Георгиева да бъде заменена от близък до кръга Добрев човек без опит, контакти и компетентност.  Това стана по време на служебния кабинет, когато цялата власт в Министерството на енергетиката и в БЕХ беше в ръцете на хора от  кръга на Делян Добрев. А мълчанието на опозицията по тези въпроси твръде много прилича на сделка ...Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари