НАЧАЛО » българия

Делян Добрев: Отношението на икономическия ръст към използването на енергия в България е най-лошо в ЕС

Още от 2013 г. България има излишък от зелена енергия, която чрез статистическите прехвърляния можем да прехвърляме на държави, които не са изпълнили целите си, отбеляза председателят на енергийната комисия в НС

fb
3E news
fb
19-04-2018 01:02:00
fb

Проблемът с енергийната ефективност в България обсъдиха наши депутати и представители на евроинституции по време на среща в Народното събрание на тема "Възобновяема енергия в България - възможности и предизвикателства на пакет "Чиста енергия". Срещата беше водена от председателя на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев. Присъстваха представители на официална делегация на Европейската комисия, Клод Тюрме - член на Европейския парламент и президент на EUFORES - европейска неправителствена организация, ориентирана към възобновяемата енергия, както и депутати от българския парламент, предаде БТА.
   

Отношението на ръста на икономиката към използването на енергия в България е в най-лошо ниво от целия ЕС, каза Добрев. Той отбеляза, че страната ни мисли и работи по пакета за енергийна ефективност. Благодарение на европейската солидарност и чрез фондовете българските предприятия имат възможност да кандидатстват за финансова подкрепа за модернизация и повишаване на енергийната ефективност, посочи той. Преди 2-3 години стартирахме програма за многофамилните жилищни сгради, държавата отдели 1 млрд. евро, отбеляза Добрев. По думите му 50-60 процента са реалните спестявания за домакинствата вследствие на програмата. Тази подкрепа трябва да продължи, каза Добрев.
   

В България все още работим в посока на либерализиране на пазара, в момента има законодателна инициатива да разширим дела на свободния пазар, посочи Добрев.
   

Още от 2013 г. България има излишък от зелена енергия, която чрез статистическите прехвърляния можем да прехвърляме на държави, които не са изпълнили целите си, отбеляза Добрев. Той посочи, че българското законодателство дава възможност за подпомагане на най-малките производители на зелена енергия - тези до 30 киловата. Нашето общо разбиране в парламента е, че подкрепата с преференциални условия, свързани с цените, трябва да е по посока на тези най-малки производители, отбеляза той.
   

В периода 2020 - 2030 г. ще получите милиарди чрез структурните фондове, можете да ги използвате за енергийната бедност, за енергийната ефективност, заяви Клод Тюрме. Той отбеляза, че в България все още има места, където се добиват въглища. В свят, в който се справяме с последиците от изменението на климата, няма място за въглища, посочи той. В следващия бюджет на ЕС ще отделим средства не за насърчаване на въгледобивната индустрия, а за помощ на прехода. Обещаваме помощ за кметовете в регионите, където има ВЕИ, каза той.
   

Необходимо е да се работи повече по отношение на енергийната ефективност в България, каза Мехтилд Вьорсдьорфер, директор на департамент "Възобновяеми източници, проучвания, иновации и енергийна ефективност" към Главна Дирекция "Енергетика" към ЕК. Според нея България има голям потенциал в областта на ВЕИ и това е пътят, който трябва да се следва.

енергийна ефеективност
пакетът "Чиста енергия"
Народно събрание
ВЕИ
либерализация
преференции
По статията работи:

Галина Александрова