НАЧАЛО » българия

Делян Добрев: Не задължаваме, даваме възможност на КЕВР да отложи ценовото решение за тока

fb
3E news
fb
25-06-2015 11:04:00
fb

Промените в Закона за енергетиката дават възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отложи с един месец увеличението на цената на тока. Това обаче не означава, че народните представители задължават КЕВР. Това обясни председателят на комисията по енергетика към НС Делян Добрев по време на дебатите за промените в Закона за енергетиката на първо четене.

Добрев за пореден път обясни, че моделът е справедлив. „КЕВР успяха да го защитят. Преди около седмица на среща в Министерски съвет получихме уверение от страна на правителството, че ще предприемат сливане на разходите в държавната енергетика“, каза той, като в същото време отбеляза, че този ангажимент за съжаление не може да бъде приключен в рамките на оставащата една седмица.

„Това ни провокира да внесем предложение за даване на възможност, а не на задължаване на регулатора, да отложи регулаториния период с един месец“, обясни Добрев. Също за пореден път той обясни, че се очаква финализиране на наредбата за облекчения на индустрията от производството от ВЕИ.

В допълнение депутатът каза, че правителството е поело ангажимент да спести с 10% административните разходи за три години.

"В следващите дни ще приключи проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция дали инвестиционните разходи във ВЕИ сектора отговарят на реалните. Даваме възможност да КЕВР да отложи решението си с един месец, ако прецени“, каза той.

„Представяйки законопроекта, обръщам внимание, че 1 юли е другата седмица. Ако искаме да им дадем възможност да го отложат, това значи, че трябва да гласуваме законопроектът и на второ четене", подчерта Добрев.  След гласуване на първо четене, промените в Закона за енергетика се очаква Делян Добрев да направи процедурно предложение и законът да бъде гласуван и на второ четене.

Депутатът от Реформаторският блок Мартин Димитров също коментира, че до края на този месец се очаква надграждане на реформите, което да позволи по-добри ценови решения от страна на КЕВР, така че българските граждани и бизнес да са спокойни. Очакваме не да има само обещания за намаляване на административните разходи, а да се докладва, че това вече се е случило, така че да има оптимизация на държавната енергетика. „Даваме ви този месец, г-жо министър, за да има реформи", обърна се депутатът към министърат на енергетиката Теменужка Петкова.

От своя страна енергийният министър обясни, че 2,3 млрд. лв.от дефицита на НЕК са заради хидровъзел „Цанков камък“ и АЕЦ „Белене“.

„Това правителство беше първото, което инициира промените в Закона за енергетиката, а това са промени насочени към това да бъде свит дефицитът в НЕК, който е 3 милиарда лева“, каза Петкова.

По думите й в НЕК се е натрупвал и тарифен дефицит, който се дължи на изкупуването на преференциална енергия на високи цени и продаването й на по-ниски. Само от намаляването на цената на тока с 5% през миналата година натрупаният дефицит в НЕК за 3 месеца е стигнал 300 млн.лв.

„Предприехме доста действия, които станаха факт и с тях започна оздравяването на сектора енергетика. Другото, което направихме е предоговарянето на договорите с двете американски централи“, припомни енергийният министър.

Петкова обясни и необходимостта от Наредбата, с която се облекчава цената от зелената енергия за бизнеса„ По отношение на наредбата за намаляване тежестта от индустрията тя е заради транспортиране на препоръки на ЕК“, коментира тя, като припомни, че в момента документът е на етап „обществено обсъждане“, което ще приключи на 29 юни, а крайният срок за издаване на наредбата е 6 септември.

„Направили сме всичко необходимо наредбата наистина да стане факт и да влезе в сила“, каза тя и допълни, че се очакват резултати и от назначена проверка във ВЕИ сектора. 

 

КЕВР
Закон за енергетиката
АДФИ
ВЕИ
Делян Добрев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева