НАЧАЛО » българия

Делян Добрев: Либерализация на енергийния пазар може да има през втората половина на 2016 г.

Законодателните промени ще са възможни след като Световната банка представи модела за либерализация на енергийния пазар. В частност те ще касаят отпадането на НЕК като обществен доставчик

fb
3E news
fb
30-12-2015 11:32:00
fb

За либерализация на енергийния пазар може да се говори през втората половина на 2016 г. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев по време на пресконференция в Хасково.

„Пазарът няма да се либерализира от началото на 2016 г. може би, за съжаление, защото консултантският договор със Световната банка, който трябва да ни представи модел за либерализацията е до май месец 2016 г. и ние ще имаме готов модел през май 2016 г. След като имаме модела, трябва да направим законодателни промени, които също ще отнемат няколко месеца”, посочи Добрев, цитиран от агенция "Фокус".

Законодателните промените са свързани с това да отпадне ролята на НЕК като обществен доставчик.

„За някаква либерализация можем да говорим през втората половина на 2016 г., но тази либерализация вероятно няма да бъде насилствена – в рамките на 24 часа или в рамките на следващия ден всеки да трябва да си избере доставчик, а ще продължи да съществува възможността да излизат битовите абонати на свободен пазар, само ако условията на този пазар са по-добри”, коментира още Добрев. Той посочи, че вървят спекулации и определени страхове за това на този свободен пазар всеки ще трябва да си търси доставчик на електроенергия и съответно цената на тази електроенергия ще е по- висока и заяви, че няма такова нещо.

Председателят на енергийната комисия към Народното събрание сподели и очакванията си за бъдещето на НЕК.

"Очакваме в регулаторния период до 1 юли 2016 г. да имаме над 100 млн. лв. тарифен излишък в НЕК", заяви председателят на енергийната комисия към парламента. Той припомни, че  в сферата на енергетиката правителството има три основни приоритета – решаване на проблема с дефицитите в НЕК, проучването и добива на газ в Черно море и енергийната ефективност, смята Добрев.

През миналата година тарифният дефицит в НЕК е бил над 800 млн. лв. Благодарение на промените в законодателството през март и юни, създаването на фонд за енергийна сигурност, в който се трансферират квотите от въглеродните емисии, на промените в количеството на изкупуваното количество енергия от високоенергийно комбинирано производство, топлофикациите, заводските централи и ВЕИ-тата, не само че сега НЕК няма 800 млн. лв. тарифен дефицит, но и има 100 мн. лв. излишък. Депутатът уточни, че за последните 4 месеца НЕК за пръв път от 2010 г. насам е на печалба. „Очакваме в регулаторния период от 1 август тази година до 1 юли следващата година да имаме над 100 млн. лв. тарифен излишък, с който да покрием голяма част от стария тарифен дефицит”, посочи Добрев. „Първото плащане от Националния фонд за енергийна сигурност към НЕК се случи преди около една седмица. От фонда бяха преведени на НЕК 180 млн. лв.”, добави той и не подмина и сектора на природния газ.

За 2016 г. се очаква средна цена на газа от 170 долара, което е по-евтино дори отколкото спотовия пазар или алтернативите за втечнен газ, коментира още Делян Добрев.

„В края на 2012 г. премахнахме посредниците на газа и сключихме директен договор с „Газпром”, който стартира в началото на 2013 г. В този договор цената на газа е обвързана с 9-месечните деривати на петрола, което значи, че ако той продължава да стои на нива 37-40 долара, цената на газа в България ще бъде ниска”, обясни Добрев.
Той подчерта, че през 2016 г. ще се берат плодовете от почти изпълнените реформи в енергетиката с проучвателния сондаж на „Total”, “OMV” и “Repsol”, който ще стартира в средата на март. „Този сондажен кораб е толкова голям, че ще бъде разглобен, за да мине през Босфора и в последствие пак ще бъде сглобен. Около средата на март ще започне сондажа на Блок „Хан Аспарух” в Черно море и би трябвало да приключи след три-четири месеца. През втората половина на 2016 г. ще разполагаме с информация за това има ли наличие на въглеводороди на дълбоко Черно море или не”, посочи още Добрев. Той уточни, че очакванията за Блок „Хан Аспарух” са да има около 100,5 млрд. куб. м газ. „Основания за това са успешните сондажи в румънското море – на 15 км от българската граница в Блок „Нептун” бяха открити 84 млрд. куб. м, а той е 4 пъти по-малък като територия от българския блок. Близостта и значителното откритие в Румъния дава надежда, че и в България количествата ще са значителни”, коментира още депутатът.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика определи като изключителен успех продажбата на лиценза за проучване на нефт и газ в блок „Силистар“. При това „във време , когато редица компании свиха своите инвестиции“.

„В края на миналата година, през декември стартирахме процедурата за блок „Силистар” и за блок „Терес”, посочи Добрев. Договор ще бъде подписан всеки момент и ще започнат проучвателните дейности, които подобно на блок „Хан Аспарух” ще траят 5 години с един проучвателен сондаж в края на периода”, уточни депутатът.

„Това , че успяхме да продадем лиценз, е изключително голям успех, защото знаете, че през 2015 г. цената на петрола падна от 115 долара на около 37 долара в момента и компаниите в сферата на нефта и газа в света се отказаха от хиляди спечелени и платени лицензии – прекратиха ги и свиха инвестициите с над 23 млрд. евро само за 201 г. В тази изключително предизвикателна обстановка ние успяхме да проведем един успешен конкурс. Успяхме да убедим компаниите да участват в нашия конкурс и един от световните лидери „Шел” спечели конкурса и ще започне проучването следващата година”, допълни Добрев.

Като успех председателят на енергийната комисия определи и развитието на програмата за енергийно обновяване на българските домове.

Имаме подадени към момента 1 826 заявления в Българската банка за развитие. „Тези договори са съгласувани с областния управител и са подадени в Българската банка за развитие т.е. блокове с осигурено финансиране”, поясни Добрев. По думите му, най-големият отличник сред общините към момента е Община Бургас със 196 договора, която има повече от 10% от всички подадени заявления. На второ място е Община Благоевград със 145 договора. На трето място е Столична община със 107 подадени заявления.

либерализация на електроенергийния пазар
природен газ
НЕК
Делян Добрев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева