НАЧАЛО » българия

Делян Добрев: БЕХ да вземе по-малък заем

fb
3E news
fb
11-11-2015 05:08:00
fb

БЕХ може да продължи процедурата на преговорите с банките, така че да финансира от 360 до 400 млн. евро. Това коментира председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев по bloombergtv във връзка с проблемите пред държавния енергиен холдинг да доведе докрай процедурите по осигуряването на кредит от 650 млн. евро, необходим за изплащането на дълговете на НЕК към двете американски централи в енергийния комплекс "Марица Изток".

"Не знам дали това ще се случи. Условието да се вземе заем и да се разплатят задълженията към американските централи е важно, тъй като по този начин ще получим отстъпката в цената. Но казусът е по-оплетен, тъй като върви проучване на ЕК дали има непозволена държавна помощ за американските централи", заяви Добрев.

Той обясни, че в рамките на това проучване ЕК преценява дали не даваме прекалено висока норма на възвращаемост за тези централи. "Ако е така и има държавна помощ, то тези споразумения, които се сключиха през май (споразумението за намаляване на цената за разполагаемост с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3", което трябваше да донесе икономия от близо 100 млн. лева годишно - б.р.) няма да са окончателни", каза депутатът от ГЕРБ. След което уточни, че в такъв случай трябва или да се приеме закон, "или ще вървим към форматиране на договорите, така че да отговарят на условията на Европейската комисия".

По повод на искането на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев държавата да приеме разликата от 340-360 млн. лева за субсидиране на американските централи Добрев коментира: "За съжаление, едва ли ще се случи. От една страна, веднага ще имаме казус с непозволена държавна помощ за един сектор в икономиката. Второ, държавата едва ли има 340-360 млн. лева, за да отдели за енергетиката".

Председателят на енергийната комисия специално подчерта, че предвиденият в Бюджет 2016 таван на държавния дълг от 5.3 млрд. лева ще финансира дефицита. "Чух спекулации, че едва ли не тези големи дългове ще финансират енергетиката. Това не е вярно и няма как да се случи. Енергетиката може да получи пари единствено чрез увеличение на капитала на БЕХ. Такова няма заложено в бюджета за следващата година, а и на този етап освен ликвидният проблем за разплащането с американските централи, други проблеми в енергетиката няма кой знае колко. За първи път нямаме тарифен дефицит", заяви Делян Добрев.

БЕХ
задължения на НЕК
американските централи
Делян Добрев
По статията работи:

Галина Александрова