Делегация от Европейската комисия посети ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“

Президентът на „ЕЙ И ЕС България“ Оливие Маркет запозна експертите от Брюксел с ключовата роля на централата за енергийната сигурност на България

Енергетика / България
3E news
1115
article picture alt description

Делегация от Генерална дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия, водена от Катарина Сиков, посети днес ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“. Президентът на „ЕЙ И ЕС България“ Оливие Маркет показа най-високотехнологичната въглищна централа на Балканите на европейските представители. „Горди сме да ръководим най-модерната централа в региона, която има ключова роля за енергийната сигурност на България“, коментира Оливие Маркет.

Делегацията от ГД „Енергетика“ е на посещение днес и утре в Стара Загора и Перник, за да обсъди Зелената сделка. Предложените от Брюксел политики целят превръщането на Европа в климатично неутрален континент до 2050 г. Представителите на ЕК имаха планирани срещи с работодатели, синдикати, неправителствени организации, местни власти, за да се гарантира диалог с цел успешен и справедлив преход към въглеродно неутрална икономика.

ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е най-новата въглищна централа в България, построена през последните 40 години. 690-мегаватовата мощност осигурява около 10% от електричеството в страната.  В резултат на отговорното отношение към околната среда и внедрените модерни технологии ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ постига средногодишна ефективност на сероочистващата инсталация около 97%. Централата работи в пълно съответствие с екологичните норми и условията на комплексното разрешително. През 2019 г. произведе над 3,144 млн. MWh електроенергия и използва 5,37 млн. тона лигнитни въглища от Маришкия басейн. Това за пореден път показва ключовото значение, което ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” има за енергийната система на страната.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща