НАЧАЛО » българия

Дават на "Мини Марица Изток" 130 хектара от горския фонд за раширяване на добива

Не е ясно как въгледобивното дружество ще плати над 2. 4 млн. лева за промяната на предназначението и за компенсационното залесяване при значителната си задлъжняялост

fb
3E news
fb
19-08-2015 04:01:00
fb

"Мини Марица Изток" получава над 130 хектара от държавния горски фонд за разширяване на добива на въглища от рудник "Трояново 1-обект 2". Това съобщи правителствената информационна служба след заседанието на Министерски съвет в сряда.

Министрите решиха да се изключат от горския фонд, поради промяна на предназначението, гори и земи частна държавна собственост с обща площ 1308,893 дка в землищата на селата Овчарци и Полски Градец в община Раднево.

За промяната на предназначението на земите "Мини Марица Изток” трябва да плати 1 119 986 лв., а цената за компенсационно залесяване е определена на 1 306 096.41 лева.

Припомняме, че в началото на седмицата въгледобивното дружество обяви, че дължи над 285 млн. лв на доставчици, бюджета и по кредити и в момента е в процедура на договаряне на 50 млн. лв. заем за уреждане на стори борчове. При този ситуация дружеството ще може да плати отредената за разширяване на добива площ, само ако получи поне част от несъбраните си вземания, като се разчита главно на плащанията от страна на двете американски ТЕЦ, които пък не могат да си получат парите от НЕК, която им дължи близо 900 млн. лева.

С друго решение кабинетът изключи от горския фонд гори и земи, необходими за изграждане на брегозащитно съоръжение и осъществяване на модернизация, разширяване и обновление на пристанището Дунавски драгажен флот "ДУНИМ” – Козлодуй. Поземлените имоти се намират в землищата на с. Хърлец и гр. Мизия. Те са с обща площ 70.678 дка.

Фирмата ще заплати за промяна предназначението 224 194 лв. и цена за компенсационно залесяване в размер на 65 169.34 лв.

Мини Марица Изток
терени от горския фонд
развитие на въгледобива
По статията работи:

Галина Александрова