НАЧАЛО » българия

Грийнпийс: Целите на ЕС за намаляване на емисиите не са достатъчно амбицизни

fb
3E news
fb
22-01-2014 11:07:00
fb

Европейската комисия представи днес своето предложение за европейските енергийни политики до 2030 г., заявиха от международната екологична органзиация „Грийнпийс”. Комисията предлага  обвързваща цел за намаляване на емисиите с 40% до 2030 г., сравнено с нивата от 1990 г. "Грийнпийс" определи плана като "разочароващ", докато американската ядрена компания "Уестингхаус" пък изрази безпокойство от подкрепата за ВЕИ и призова за неутралитет на Брюксел относно технологиите в енергетиката.

Дори предвижданията на ЕК показват, че емисиите ще намалеят с 32% без допълнителни усилия. До 2012 г. ЕС е намалил емисиите си с около 18 % , сравнени с нивата от 1990 г. Вероятно ще надмине целта от 20% до 2020 г, като се очаква намалението на емисиите да е с 24%, посочва организацията. 

Всъщност изпълнението ще е само 33%

Цел от 40 % до 2030 г. е недостатъчна за ЕС ако искаме да постигнем задържане на климатичните промени до безопасни нива. Такава цел няма да може също така да съживи пазара с емисии. Изследванията показват, че освен ако пазарът на емисии не е фиксиран – той ще отслаби целта за 2030 г. със 7%, което означава, че целта е само 33%, коментират от "Грийнпийс".

„Изглежда, че сделка има само за големите енергийни компании, които произвеждат мръсна енергия. Европейските граждани ще платят цената – по-малко зелени работни места, повече внос на скъпи изкопаеми горива и по-къси животи, заради замърсяване. Само обвързващи цели за намаляване на емисиите и за възобновяема енергия могат да трансформират европейската енергийна система за по-добро. Европейските правителства сега трябва да проявят характер и да защитят климата, чрез подпомагане на чистата енергия.”, коментира Махи Сидероу от офиса на организацията в Брюксел.

Комисията ще изпозлва по-малко от потенциала на ВЕИ

Комисията предлага обвързващa цел за увеличаване на дяла на ВЕИ до 30% до 2030 г.

Възобновяемите енергийни източници имат потенциала да захранват половин Европа през 2030 г.. Цел от 30% ще забави инвестициите и ще отслаби способността на Европа да трансформира енергийната си система. Ще има ограничено въздействие върху зависимостта на Европа от внос на изкопаеми горива и ще остави европейците и бизнеса изложени на променящи се енергийни цени.

Целите ще бъдат разпределени между страните-членки. Има страни-шампиони, където целите за 2030 г. ще бъдат дори надвишени.

България без проблем с изпълнение на целите, но има проблем със замърсяването от ТЕЦ-вете

България няма да има проблеми с постигането на целите за 2020 г. Но за в бъдеще трябва да има политика, която насърчава малки децентрализирани решения, а не да се продължава с държавната подкрепа за големи замърсяващи мощности – като ТЕЦ и АЕЦ, смятат еколозите.

"Амбициозните цели за намаляване на емисиите и за ВЕИ са една възможност. В момента на ВЕИ технологиите не се гледа с добро око, а всъщност проблемът не е в технологиите, а в начина, по който се въвеждат в страната ни. Те все още не са стигнали до хората, до ниво домакинство и малки общини. Именно там има голям потенциал за намаляване на емисии и за ВЕИ технологии, които ще трансформират и децентрализират енергийната ни система", коментира Деница Петрова от българския офис на организацията.                                                                                                                  

През март месец страните-членки ще обсъждат споразумението за климат и енергия, след което Комисията ще финализира законодателното предложение във втората половина на 2014 г.

 „Грийнпийс” призовава за обвързващи цели за намаляване на емисиите с 55%, за увеличаване на дела на ВЕИ с 45% и за цел за увеличаване на енергийната ефективност до 40% до 2030 г.

цели за намаляване на емисиите
цели за ВЕИ
ТЕЦ
Грийнпийс
По статията работи: