НАЧАЛО » българия

Граждански натиск пред парламента за защита на Черноморието от застрояване

fb
3E news
fb
27-03-2014 09:46:00
fb

Преди поредното заседание на парламентарната комисия по регионална политика от 14.30 ч.ще се състои граждански протест за защита на българското Черноморие от застрояване на площад Независимост, предизвикан от намеренията за изграждане на мегакомплекс в Карадере. Комисията ще разглежда промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Неправителствените екоорганизации и партия "Зелените" настояват да се забрани всяко ново туристическо строителство в двукилометровата ивица (зони А и Б) от териториите по НАТУРА 2000 за опазване на защитени природни местообитания като Карадере. Тези промени в закона могат да осигурят жизнено необходимия спасителен пояс за българската природа и българския туризъм. Миналата седмица нито един от депутатите не подкрепи промените. Днес те отново ще обсъждат промени в Закона и природозащитниците са убедени, че депутатите могат да променят позицията си и да гласуват отново предложените от тях изменения. Другата седмица законът може да влезе за гласуване в пленарна зала. Затова тази и другата седмица са особено важни да се окаже граждански натиск над депутатите и правителството, посочи Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелените".

В сряда по обяд, от 12 до 13 ч. в Министерство на икономиката всеки можеше да поиска достъп до информация за подадените от Мадара Юръп документи и Меморандум за разбирателство. Тук може да изтеглите бланка оттук. Такова искане може да се входира по всяко време по избор на всеки. Целта на природозащитниците беше това да стане групово, а не индивидуално.

 https://drive.google.com/file/d/0Byr6VakR0whhbEhrYkpFemR6MWc/edit?usp=sharing

В неделя се очаква общонационален протест. А дотогава в четвъртък ще има протест в Пловдив и във Варна от 18 часа. 

Екологичните сдружения обобщават исканията си на страницата във фейсбук Да спрем застрояването на Карадере https://www.facebook.com/events/1404960026436388/?fref=ts
1. Спешно приемане на предложените промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, спиращи строителството в защитените зони по местообитанията - включително Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, дюните на Несебър и др.
2. Отмяна на скандалното решение за инвеститор клас А на проекта в Карадере.

Въпреки категоричната позиция на екоминистъра Искра Михайлова, че пректът за нея не съществува е ясно, че намерение има, Меморандум за разбирателство има, питане за процедурата по Оценка за въздействието върху околната среда също има. Инвеститорът нееднозначно на няколко пъти подчерта, че иска да строи. Така че проектът се придвижва с бавни стъпки напред. Проблемът е в липсата на достатъчно конкретна информация за него пред обществото.

граждански натиск
Натура 2000
Карадере
Комисия по регионална политика
Закон за Черноморско крайбрежие
По статията работи: