НАЧАЛО » българия

Граждани и фирми настояват КТБ да се отвори незабавно

Над 2000 души подкрепиха във Фейсбук протеста пред БНБ, насрочен за днес следобяд

fb
3E news
fb
11-08-2014 08:50:00
fb

Граждани и фирми, вложители в КТБ, ще проетстират днес от 15.00 часа пред сградата на БНБ с искане за незабавно отваряне на банката. 

Протестът се организира във Фейсбук от групата „КТБalive”, която е подкрепена от над 2000 души. Авторите пишат, че тя се създава с цел да бъде „защитник на интересите на вложителите в банката чрез обединяване на усилията им да получат парите си”.

Вложители, добросъвестни кредитополучатели и фирми ще настояват банката да бъде "незабавно отворена", а Управителят и Управителният съвет на БНБ "да започнат да си вършат работата, за която им плащаме". Организаторите подчертават, че проблемът трябва да бъде решен в срокове, в които много по-тежки проблеми бяха решени в съседна Гърция, Кипър и Португалия, пише Dir.bg.

"Ние не сме по-малко европейци от вложителите в техните страни и считаме, че след като техните проблеми са решени за дни и седмици е недопустимо нас да ни баламосват вече 2 месеца! Искаме българските институции да работят по европейски, като направят така, че да получим достъп до сметките си още в следващите дни, както стана в горепосочените страни", пишат още те.

Пред bTV част от тях обявиха, че искат БНБ, правителството и прокуратурата да се събудят и да започнат да им предоставят всекидневни отчети какво се случва. Те допълниха, че желанието им е банката да бъде оздравена и хората да разполагат с парите си.

„Държавните институции не правят нищо и не желаят да правят. Зад всеки един вложител стоят конкретни съдби, със собствени проблеми”, коментира пред Нова телевизия един от потърпевшите - Даниел Божилов.

В ефир беше показан онкоболен мъж, който е станал заложник на кризата с банката, след като парите за скъпото му лечение са блокирани.

Божилов изтъкна, че има и блокирани дарителски сметки. В края на миналата седмица майки разпространиха писмо, в което разказаха за болно от церебрална парализа дете, чиято дарителска сметка е в КТБ и тъй като нямат достъп до нея, то не може да замине за спешно лечение в чужбина. От БНБ им обяснили, че нямат правно основание да отблокират сметката.

След като първоначално се очакваше банката да отвори на 21 юли, срокът беше удължен с три месеца, но е възможно процедурата да се проточи и до края на годината.

кризата с КТБ
протест пред БНБ
„КТБalive”
По статията работи:

Галина Александрова