НАЧАЛО » българия

Готвят санкции срещу фалшивото раздробяване на малки стопанства

Опасността идва от новата схема за преразпределяне на евросубсидиите, която предвижда с 30% по-големи преки помощи за фермерите с до 300 дка

fb
3E news
fb
14-03-2014 04:39:00
fb

Аграрното министерство подготвя промени в Закона за подпомагане на земеделсите производители, за да елиминира рисковете за изкуствено раздробяване на големите стопанства на по-малки - до 300 дка, с цел повече субсидии от ЕС. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов по "Bulgaria On Air".

Държавен фонд "Земеделие" ще разработи методика за проследяване на произхода на новите ферми, които кандидатстват са финансиране от ЕС, за да се установи дали не са били част от по-голямо стопанство, обясни Абазов.

Превантивната мярка се налага, тъй като от тази година министерството на земеделието и храните променя досегашната Схема за единно плащане на площ (СЕПП), при която всички производители, които обработваха земя, получаваха еднакви субсидии от ЕС на заявен обработваем декар. По новата система обаче се предвижда преразпределяне на директните плащания, прие което стопаните с до 300 дка земя ще получават пълната субсидия от 45 лв. на дка, а по-големите стопанства – по 30 лв. на дка. Разбира се те също ще вземат по 45 лв. За първите 300 дка.

Мерките ще бъдат въведени, за да се разкрият измамите с изкуствено раздробяване на стопанствата и кандидатстването за по-високи субсидии чрез няколко по-малки ферми под друга собственост.

От общо 78 000 получатели на директни плащаия 66 000 малки фермери ще се облагодетелстват от пълния размер на помощта, сочат сметките на МЗХ. Абазов обясни, че подпомагането по СЕПП през периода 2007-2013 г. е довел до там, че големите зърнопроизводители са получавали огромната част от субсидиите. В същото време производителите на плодове и зеленчуци не получиха нищо.

Това доведе до огромен дисбаланс в структурата на българските стопанства - малко на брой крупни ферми и многобройни малки стопанства, каза той. Освен това 40% от дребните ферми са фалирали в последните години. В резултат на досегашното подпомагане 8% от всички производителите обработват 80% от земята в България, а 5% от зърнопроизводетелите получават 95% от преките помощи за единица площ.
 
Целта на Програма за развитие на селските райони (ПРСР) е да насърчава младите, обединените, малките и зелените стопанства. Засега е планирано фермерите да ползват бюджет от общо 15 млрд. лв. за периода 2014-2020 г. 10 млрд. лв. от тях ще са директни плащания, а останалите около 5 млрд. лв. Са по проекти за финансиране в ПРСР.

 

 

мерки
санкции
фалшиво раздробяване на земята
земеделие
Закон за подпомагане на земеделските производители
По статията работи: