НАЧАЛО » българия

Голяма част от абонатите на парното се топлят само чрез щранговете

fb
3E news
fb
23-02-2015 06:23:00
fb

Между 15 и 45% от абонатите на топлофикациите у нас се топлят само от щранговете, съобщи БНР, като цитира данни на Асоциацията на топлофикационните дружества. Средно за година около 35-45% от топлината, която влиза в сградата потъва в сградната инсталация.

Ако абонатите, които не ползват парно и са демонтирали радиаторите си, спрат да плащат за сградна инсталация, то съседите им, които ползват, ще плащат с от 6 до 18% повече.

В същото време отказалите се ще плащат с 33% по-малко, за да се отопляват, защото така или иначе в дома им влиза топлина от вертикалните тръби на инсталацията.

От Министерството на енергетиката вече съобщиха, че сградите, които са се включили към топлофикация преди години, са го поискали и затова сега са имат централно парно. Ако някоя сграда иска да се откаже, има ред, по който това може да стане, обясниха от ведомството.

Вече повече от 8 месеца са в сила измененията в Наредбата за топлоснабдяване. Според статистиката на Асоциацията на топлофикациите в София са демонтирани 221 хил. радиатора.

В Бургас едва 20% от абонатите ползват и парно, и топла вода. Останалите ползват само водата.

Oт Столична община вече обясниха, че основните предимства на санирането са по-ниски сметки за отопление с от 30 до 50 на сто, повишаване на цената на имотите с около 10% и по-красиви сгради.

саниране на сгради
парно
отопление
вертикални щрангове
топлофикации
демонтиране на радиатори
Енергийна ефективност
По статията работи:

Георги Велев