НАЧАЛО » българия

Големият руски туроператор „Нева“ обяви фалит, има туристи и у нас

Между 6 и 7 хиляди клиенти на компанията в момента са зад граница, включително и в България

fb
3E news
fb
16-07-2014 05:47:00
fb

 

Един от големите руски туроператори „Нева“ обяви, че прекратява дейността си поради финансови проблеми и невъзможност да изпълнява повече ангажиментите си пред клиентите. Това гласи съобщение на компанията, публикувано днес на сайта й, предаде РИА Новости.

„Във връзка с невъзможността да изпълни своите ангажименти пред туристите и клиентите по договорите за туристически продукт, фирма „Нева” е принудена да обяви преустановяването на своята дейност”, гласи обръщението на туроператора към нейните клиенти. Цялото съобщение на фирмата може да се прочете на http://www.nevatravel.ru/.

В момента около 6000 туристи, ползващи услугите на „Нева“, се намират в 25 страни в света, включително и България, съобщи прессекретарят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина. Тя увери, че ангажиментите на компанията спрямо нейните клиенти ще бъдат изпълнени, тъй като е застрахована.

Фирмата е заплатила половината от билетите за връщане на 6000 руски туристи на „Нева”, намиращи се зад граница. Разходите за връщането на клиентите, чиито обратни билети не са заплатени, ще бъдат поети от обединението „Турпомощ”, информира Тюрина и обясни, че компанията е сключила застраховка „Гражданска отговорност“ с компанията „Восхождение” за над 400 млн. рубли. Все още обаче никой не можел да каже дали тази сума ще стигне за изплащането на компенсациите на туристите, особено на тези, чиито почивки все още не са се състояли.

В същото време Руската асоциация на туроператорите съобщава, че в момента туристите на „Нева” зад граница са около 6300, като повечето се намират в България, Гърция, Испания, Турция, Италия и Черна гора. Общо клиентите на компанията почиват в 25 страни”, се посочва в съобщението.

От своя страна пресслужбата на „Нева” информира, че компанията оказва помощ и морална подкрепа на туристите, които се намират извън пределите на Русия, включително и за връщането им в родината. От

Руската федерална агенция по туризъм „Ростуризъм“ обявиха, че създават оперативен щаб за оказване на помощ на руските туристи, намиращи се зад граница по линия на „Нева”, която в сряда преустанови своята дейност.

„Тази сутрин в „Ростуризъм“ се проведе извънредно заседание, на което бе създаден щаб за помощ на клиентите на туроператора „Нева”, който има финансови проблеми”, заяви началникът на пресслужбата Ирина Щеголкова. В най-близко време „Ростуризъм“ ще открие гореща линия за пострадалите туристи. Освен това на сайта на ведомството ще бъде публикуван и формуляр на заявление за застрахователите, което ощетените клиенти трябва да попълнят.

Щеголкова предупреди, че най-вероятно фалита на „Нева“ ще провали планираните почивки в чужбина на 17-20 хиляди клиенти. По данни на „Ростуризъм“ пък в момента в чужбина има около 7000 руснаци по линия на „Нева”.

„В момента най-голям е проблемът с намиращите се в чужбина. Това е голям туроператор, който има голям туристически поток”, коментира Щеголкова. 

 "Нева" е основана през 1990 г. в Ленинград  и през последните 15 години неизменно е сред 5-те най-рейтингови тероператори в Русия, които предлагат най-широк спектър туристически продукти по цял свят.

 

пореден руски туроператор фалира
Руският туроператор "Нева" фалира
туристи на "Нева" в България
По статията работи: