Големите частни инвеститори и браншови организации в енергетиката застанаха зад независимостта на КЕВР

Когато се закле като председател на КЕВР в Народното събрание Иван Иванов едва ли е предполагал, че принципните му позиции толкова бързо ще раздразнят отделни парламентарни партии
Източник: bnt.bg

Очакваме в период на съществени промени в сектора, свързани с либерализация на електроенергийния пазар, не дестабилизация и искания за оставки, а стабилна и независима Комисия за енергийно и водно регулиране, с последователни усилия за защита интересите на българската енергетика и българската икономика, като стратегически за благосъстоянието на българските граждани. Това заявяват големите частни инвеститори и браншови организации в енергетиката в официална позиция по повод  исканата от БСП оставка на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов. Позицията е подписана от AES България, Българска фотоволтаична асоциация, КонтурГлобал Марица Изток 3,  Асоциация „Хидроенергия“, ЧЕЗ Груп България, EVN България и ЕНЕРГО-ПРО.         

Подписалите позицията компании и браншови организации обединяват работодателите - частни инвеститори в енергетиката и представляват над 50% от инсталираните мощности и над 70% от заетите в частния сектор енергетика. Реализираните от тях инвестиции надхвърлят 11 млрд. лв. и се равняват на 60% от всички преки чуждестранни инвестиции за периода 2010 – 2016 г. Компаниите работят във всички сегменти на електроенергийния сектор – производство, търговия, разпределение и снабдяване, като произвеждат енергия чрез конвенционални и възобновяеми източници.

Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни, като нееднократно сме заявявали позиции и сме правили конкретни предложения за подобряване на инвестиционната среда, прозрачността, либерализацията на пазара, както и в подкрепа на регулаторната и финансовата стабилност на отрасъла, се подчертава в позицията.

"В този смисъл подкрепяме усилията на независимия и избран по професионални критерии състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за установяване на предвидима регулаторна среда, недопускане на политическа намеса в приеманите решения и финансово стабилизиране на енергийния сектор.

Вярваме, че независимостта и експертността на КЕВР следва да бъдат запазени като гаранция за регулиране на структуроопределящия енергиен отрасъл в съответствие с българското и европейското право", е записано в документа.

"Очакваме в период на съществени промени в сектора, свързани с либерализация на електроенергийния пазар, не дестабилизация и искания за оставки, а стабилна и независима Комисия за енергийно и водно регулиране, с последователни усилия за защита интересите на българската енергетика и българската икономика, като стратегически за благосъстоянието на българските граждани", заявяват инвеститорите в позицията си.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Стоян Георгиев
    А не ви ли прави впечатление,че Българската асоцияция за вятърна енергия не подкрепи нито Иван Иванов нито Комисията за енергийно и водно регулирани - КЕВР , а фоговолтаичната асоцияция го направи !!!??? Дали поради безхаберие или в защита на нечии интереси в края на 2011 година не коригира високата преференциална цена на фотоволтаичната енергия.по това време беше публично известно ,че капиталовите разходи за инсталиране на фотоволтаичните паркове бяха намалени с 80% в сравнение с началото на същатата 2011 година.Не следваше ли със същия процент да бъде намалена и преференциалната цена на фотоволтаичната енергия? Но това несана и набързо до 30 юли бяхя обявени нови 900 мв фотоволтаични паркове,които и досега ползват подарената им висока преференциална цена и източват НЕК.З
    Напиши отговор