Говорител на ЕК видя "Бенелюкс на Балканите" след влизането на България и Румъния в Шенген

Маргаритис Схинас
Източник: ec.europa.eu

"Обзалагам се като човек, който познава региона, че много скоро, когато България и Румъния станат част от Шенген, цялото това пространство от река Дунав до Бяло море и от Черно море до Халкидическия полуостров, ще бъде едно пространство, една територия. Това ще бъде Бенелюкс на Балканите и тогава ще видите това до какво ще доведе по отношение на взаимната зависимост на валутната обмяна на икономическата активност". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на БНР говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Няма обективни причини България и Румъния да не бъдат част от Шенгенското пространство, смята Схинас. Той подчерта обаче, че по време на своето Eвропредседателство България трябва да разсее съмненията сред някои държави от Европейския съюз за приемането ѝ в Шенген.

Във връзка с намерението на България да кандидатства за еврозоната и готовността на страната ни за членство в еврогрупата Схинас подчерта, че няма начин да бъде направен политически жест.

"Членството в еврозоната е територия, която е много добре нормативно очертана, има много специфични критерии за това. Прави се задълбочен преглед от страна не само на ЕК, но и от ЕЦБ. Това е процес, който е много задълбочен и детайлен и няма място за политика. В миналото както Гърция, така и други страни успяха да минат през вратичките на системата, защото Eвропейската статистическа система не беше в състояние да се увери сама в данните за държавите - членки, а по-скоро беше нещо като нотариус - пишеше числата, които държавите ѝ даваха. Сега има нови правила за водене на статистика. Не е истина, ако някой каже, че това е начин да бъде направен политически подарък на страна - кандидатка за еврото. Първата истина е, че България ще бъде оценявана по правилата. Втората е, че икономическото представяне на България е изненадващо добро. Тези, които твърдят, че България би била риск, не са запознати с това какво постига българската икономика от гледна точка на инфлацията и дълга", коментира говорителят на ЕК.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари