НАЧАЛО » българия

Германска компания инвестира 10 млн. лева в зърнено пристанище до Силистра

В подкрепа на инвеститора държавата ще отпусне 1 милион лева за изграждането на довеждащ път до бъдещото зърнено пристанище

fb
3E news
fb
16-01-2014 02:51:00
fb

 

Германска компания започва изграждане на зърнено пристанище край силистренското село Айдемир. Инвестицията е на стойност над 10 милиона лева, съобщи БНР. Пристанището трябва да заработи с пълен капацитет през 2016 година. Пристанището ще се изгражда на три етапа. След завършването му ще бъдат разкрити 13 постоянни работни места. В момента текат задължителните процедури по оценка на въздействието върху околната среда. Очаква се строителството да започне през лятото, съобщи Юлиян Костов от фирмата - инвеститор.

Проектът за пристанище "Тохар"-Силистра предвижда изграждането на складове и зърнен терминал с две корабни места, който при завършване в края на 2016-а година ще има капацитет от около 34 хиляди тона зърно. Капацитетът на приемане на стоките и на товарене на шлеповете ще бъде около 200 тона на час, т.е. теоретично могат на двете корабни съоръжения да се товарят 400 тона на час, което ще го превърне в най-голямото зърнено пристанище на река Дунав в българския участък.

Инвеститорът гарантира, че няма да допусне превишаване на нормите за шум и замърсяване на въздуха по време на строителството и при бъдещата експлоатация на пристанището, а трафикът на камиони няма да преминава през близкото село Айдемир. Кметът на Силистра Юлиян Найденов се надява инвестицията да допринесе за икономическото съживяване на района.

В подкрепа на инвеститора държавата ще отпусне 1 милион лева за изграждането на довеждащ път до бъдещото зърнено пристанище.

инвестиция
германска компания
Айдемир
зърнено пристанище
инфраструктура
По статията работи:

Галина Александрова