ГЕРБ предлага промени в Конституцията, за да отпадне давността на престъпления при приватизацията

Очакваме и "златният пръст" на Корнелия Нинова да се подпише, коментира Десислава Атанасова

Източник: БГНЕС

ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията, за да отпадне давността на престъпления при приватизацията. Това съобщи на пресконференция председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ, предаде БТА.

В член 31 ще бъде създадена нова алинея 8, която казва, че не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 - 2017 г., разясни той. Крайният срок е фиксиран на тази година, защото към момента има около 20 нераздържавени държавни търговски дружества и те са в забранителния списък. Няма да бъде създаван специален орган, извън тези в Конституцията - съд и прокуратура, разясни Кирилов и подчерта, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки лица.

Юридическият екип на управляващите е обмислял пет варианта, свързани с давността на престъпленията при приватизацията като сред тях са били и поправки в НК. В крайна сметка промените в Конституцията са най-правилното решение по думите на Кирилов и най-добрият начин да се види как е била разпределена огромно държавно и общинско имущество за споменатия период.

ГЕРБ вече имали подкрепата на Обединените патриотите, на ДПС, а "Воля" неведнъж е заявявала подкрепа за подобни стъпки, обобщи председателят на правната комисия. За да бъде внесено предложението в Народното събрание, са необходими 60 подписа, а за да мине в пленарна зала - 180 гласа.

ГЕРБ ще търси възможно най-широка подкрепа, включително и от БСП.

Очакваме и "златният пръст" на Корнелия Нинова да се подпише, коментира Десислава Атанасова. "Парадоксално ще е, когато БСП се опитва да се пребори с паралелната държава, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише", добави още тя.

Тъй като през 1997 г. МС и Министерството на търговията и туризма тогава основно се е занимавало с приватизация, основният приватизатор Корнелия Нинова фигурира в две заповеди на министъра на търговията и туризма тогава – едната е от юни 1997, в която заповед Нинова е визирана като нов член на съвета на директорите на външно търговско дружество. А два месеца по-късно вече в заповедта отново на министъра Нинова влиза в съвета на директорите на друго дружество – Техноимпекс ЕООД. Затова друго дружество сме говорили много,  добави Атанасова, цитирана от БГНЕС. Нинова, освен че е управител на Техноимпекс ЕООД, заменя и друг неин партиен и в момента колега, г-н Спас Панчев. БСП ще се пребори ли със съвестта на собствения си лидер и дали ще подкрепи ГЕРБ в това начинание, добави Атанасова.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари