ГЕРБ на извънреден брифинг: Опозицията иска да свали правителството, спекулира с казуса ЧЕЗ

Държавата с всички законови средства ще се противопостави на всяко самоволно искане за вдигане цената на тока, заяви зам.-председателят на енергийната комисия Валентин Николов

Валентин Николов

Опозицията иска да свали правителството, алармираха депутати от ГЕРБ на извънредна пресконференция в Народното събрание.

БСП обяви, че ще участва утре пред МС в протеста срещу сделката с ЧЕЗ. Това означава, че БСП иска да свали правителството, заяви Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика. Пресконференцията е по повод наглото поведение на опозицията, подчерта Николов. Това е един начин да се свали правителството и той е незаконен, защото те не могат законно да го направят, обяви Николов.

Няма да има вдигане на цената на тока, "вдигане на някой от компонентите ще се определи от КЕВР, евентуално ще се прецени, но няма да влезе в цената на тока и в лихвите на купувача на ЧЕЗ, който и да е той", каза Николов. За това, по думите му, имало политическа воля.

Николов разясни, че ЕРП-та, в частност ЧЕЗ, не влияят на цената на тока пряко, а косвено - с такси "пренос" и "разпределение".

ЧЕЗ определя компонентите, но нито законово, нито по наредба могат да вкарат в цената на тока лихви или привлечен капитал, който евентуално ще платят за придобиване акциите на компанията, обясни Николов.

Виждам с изненада, че утре ще се организира протест, а всички от опозицията бяха учудени кои били тези, които искали сваляне на правителството - мисля, че всичко това е очевидно, беше режисирано, коментира Валентин Николов. Той припомни, че БСП веднъж вече е яхнала протест срещу повишаването цената на водата, сега се готвели да яхнат и този - срещу продажбата на ЧЕЗ.

Депутатът припомни близкото минало, когато в надзора на ЕРП-та са били представители на социалистическата партия. Антон Кутев в ЧЕЗ, Валери Жаблянов - в надзора на Е.ОН, продаден на Енерго Про, изреди зам.-председателят на енергийната комисия.

Колегата му Александър Иванов добави, че в кабинета "Сакскобургготски" е имало и министри на БСП - Костадин Паскалев /на регионалното развитие/, Димитър Калчев /на държавната администрация/, Меглена Плугчиева, зам.-министър на земеделието, които са гласували решението за приватизацията на енергопреносните дружества.

Проспали са, по думите му, възможността държавата да влезе във функцията си след това и правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари