НАЧАЛО » българия

ГЕРБ и Реформаторите наредиха кабинета "Борисов"

fb
3E news
fb
06-11-2014 04:01:00
fb

След дългите и трудни преговори ГЕРБ и Реформаторския блок подписаха днес коалиционно споразумение за съставяне на правителство. Министрите от бъдещия кабинет "Борисов" присъстваха на подписването на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок и на връчването на декларация за подкрепа, подписана от Патриотичния фронт.

Окончателното решение на коалиционните партньори е правителството да се състои от четирима вицепремиери и 17 министри.

Четврътият заместник на Борисов е Ивайло Калфин с ресор социалната политика и демографското развитие, като в същото той ще бъде министър на труда и социалната политика в бъдещото правителство.

Бяхме принудени пред ангажимента и отговорността, пред хората, да търсим всякакъв разумен компромис. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като сложи подписа си на коалиционното споразумение за съставяне на правителство с РБ.

Борисов благодари на преговорните екипи, "които един месец всеки ден публично в парламента с изявления след всяка среща успяха да подготвят това коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ".

Подписи под документа в зала „Запад” на Народното събрание сложиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на партиите от Блока - Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Николай Ненчев и Борислав Великов.

В коалиционното споразумение се посочва, че ГЕРБ и Реформаторският блок обединяват своите усилия за създаване на проевропейско реформаторско правителство за стабилно развитие на България и за осигуряване на парламентарно мнозинство, което да подкрепя политиките, провеждани от това правителство.

Бойко Борисов изрази удовлетворението си, че след редица разговори и консултации, ГЕРБ и Реформаторския блок са съумели да достигнат до консенсус по важните за страната въпроси и да подпишат декларация за коалиционен кабинет.

„Тази безспорно тежка ситуация, в която три политически сили сдадоха властта, ние бяхме принудени пред ангажимента, отговорността, хората, да търсим всякакъв разумен компромис”, заяви лидерът на ГЕРБ при подписването на споразумението.

Той благодари на всички преговорни екипи публично в парламента, че са успели да подготвят това коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ. „Положихме неимоверни усилия. Над 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори. Направихме компромиси с едно нещо в главите си - не власт, не постове, а да се опитаме преди нови избори да направим правителство”, заяви Борисов.

„Условието да съм премиер никога не е било препъникамък”, посочи Борисов. „ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има и се надявам правителството да има дълъг живот. Всички знаехме, че в рамките на този мандат трябва да се опитаме да направим кабинет”, каза още Бойко Борисов.

Преговорите не бяха лесни, но трудното започва оттук-нататък, заяви Меглена Кунева от Реформаторския блок при подписването за коалиционно споразумение. Тя също благодари също на преговорните екипи и като най-важно изтъкна, че са научили да работят заедно.

„Постигнахме и нашето вътрешно съгласие за участие като партньори в това начинание, което се надявам да изведе страната на пътя на стабилността и реформата. Реформата означава стабилност на държавата и много ще държим на това. Знаем, че за да можем да имаме стандарт на живот като европейския, трябва да направим необходимото”, добави тя.

„Пред страната има много проблеми за решаване, трябва да поставим основите и на основни реформи”, коментира Кунева.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обявяви подкрепа към програмната декларация за управление. Сега предстои с подобна декларация и АБВ да декларират подкрепата си към коалиционния кабинет.

След края на тези процедури лидерите на четирите партии - ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ ще отидат заедно в президентството, където мандатоносителят ще предложи на държавния глава състав и структура на Министерски съвет.

Съгласно чл. 99, ал.4 от Конституцията на Република България, когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател. Държавният глава ще изпълни конституционното си задължение в рамките на днешния ден.

Вчера след близо осем часа консултации между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ стана ясно, че ГЕРБ и Реформаторският блок ще направят съвместно правителство. При връчването на мандата за съставяне на правителство на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви пред журналисти, че ще го върне, ако не постигне съгласие с Реформаторския блок и Патриотичния фронт за съвместно управление.

Коалиционното споразумение 

Програмната декларация

кабинетът "Борисов"
ГЕРБ
Реформаторски блок
коалиционно споразумение
програмна декларация
АББ
Патриотичен фронт
По статията работи:

Галина Александрова