НАЧАЛО » българия

ГЕРБ и ДПС в отсъствие на БСП решиха да обсъдят актуализацията на бюджета извънредно на 29 юли

fb
3E news
fb
25-07-2014 12:47:00
fb

В отсъствието на БСП, ГЕРБ и ДПС гласуваха със 114 „за“ провеждането на извънредно заседание във вторник на 29 юли от 15 часа. На него ще бъде обсъдена и гласувана актуализацията на бюджета и решението за първи път служебно правителство да може да взема заеми.

Предложенията на президента Росен Плевнелиев предизвикаха негодуванието на БСП и последвалото след поредица от пререкания в ГЕРБ и ДПС напускане на залата.  

Две години на тежка криза изминаха и в постоянни нападки, за по-малко от година и половина второ редовно правителство подава оставка, започна обръщението си към депутатите президента Росен Плевнелиев.

Най-важното са реалните проблеми на хората- доходи, начин на живот, здравеопазване. Затова трябва да приоритизираме целите за следващите няколко месеца докато бъде избрано ново правителство и излъчен парламент.

Исканията на президента

актуализация на националния бюджет

Росен Плевнелиев за пореден път посочи исканията, които Народното събрание трябва да гласува -актуализиране на бюджета и в частност на НЗОК. Необходима е обективна оценка на приходите, на разходите, на рисковете. По-добре да отделим сега 200 млн. лева за финансови корекции, които общините трябва да плащат, за да ускорим усвояването на оставащите 6 млрд. лева по еврофондовете.

карт бланш за заеми

Плевнелиев поиска в случай на нужда служебното правителство да води преговори за външни заеми, което ще бъде прецендент в парламентарната история на страната.

кадрови промени в БНБ и отваряне на досиетата в КТБ

Необходима е допълнителна доза стабилност в банковата система и за което е важно бързо решение на кадровия проблем в БНБ, коментира още Плевнелиев. Той поиска ситуацията в КТБ да се не политизира. Трябва да се отворят досиетата в КТБ, за да се разкрие цялата истина. В противен случай те могат да се използват като инструмент за изнудване, с  което да продължи подмяната на българския преход. Казусът ще бъде тест за българската държава, категоричен бе президентът.

Прокуратура, БНБ, Комисията за финансов надзор, Комисията за незаконно придобито имущество трябва да координират действията си и да свършат своята работа, за да стане ясно къде са отишли парите, офшорка по офшорка, актив по актив трябва да бъдат променени, за да стане ясно къде и кой е крайният получател на средствата и да му се потърси отговорност. Това трябва да стане до избора на нов парламент.

БСП в опозиция

Само преди година се обявихте против актуализацията на бюджета, която направихме, припомни от своя страна председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов. Ние сме против актуализацията на бюджета и прецедента служебен кабинет да получи повече правомощия отколкото са му вменени, не сме нито министерска, нито президентска република, има време и тези важни въпроси трябва да бъдат решени от следващия парламент, коментира още Мерджанов. Думата взе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който представи сценарий за след изборите, в който БСП отново след отказ от ГЕРБ може да се окаже в ситуация да се коалира с ДПС. Да не решават тогава да актуализирате бюджета, допълни Борисов. Ние само подкрепяме актуализация на бюджета, която вашето правителство предлага или изведнъж се отказахте от това правителство, попита Борисов. Вие не успяхте да се преборите в ГЕРБ и помолихте своя голям брат ДПС да се справи с нас като обещахте и важни постове за тази цел, но ние излязохме по-жилавички, коментира Борисов. Той предложи Искров да бъде сменен с Калин Христов.

Нападките и

предложението на Борисов - Калин Христов да замени Искров

Мерджанов контрира и каза, че всъщност сега президента, ГЕРБ и техният по-голям брат ДПС се коалират, за да приемат увеличаване на дълга и дефицита. А Борисов възрази, че не той се е целувал с ДПС на Орлов мост. Макар че не е лесно да обяснява че няма договорки с ДПС, все пак тази партия се държи най-отговорно от управляващото мнозинство

Йордан Цонев от ДПС каза, че по-големият брат не се отрича от своето правителство и ще подкрепи актуализацията на бюджета, която кабинетът предлага. Всичко останало е предателство. Той предложи да се проведе извънредно заседание на парламента на 29 юни от 15 часа, когато да се гласува актуализация на националния бюджет и на НЗОК, предложението на президента да взема външни заеми.

Народно събрание
извънредно заседание
БСП
ГЕРБ
ДПС
Росен Плевнелиев
обръщение
президент
По статията работи: