НАЧАЛО » българия

ГЕРБ внася вот на недоверие в парламента заради проваления проект за "Южен поток" и фалита на НЕК

fb
3E news
fb
09-05-2014 12:31:00
fb

ГЕРБ внася днес нов вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски заради провал на политиката му в сектор "Енергетика". "Ще внесем вот на недоверие заради проваления проект "Южен поток" от некомпетентността на Драгомир Стойнев главно - от това, че излъгаха обществото и правихме референдум за АЕЦ "Белене", от това, че фалират основните ни енергийни компании, че предизборно задържат цената на тока". Така изреди причините в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.  От Министерство на икономиката и енергетиката са отказали да дадат на техни депутати справка за състоянието и дълговете на НЕК. Не ни дават финансовите отчети, а дочувам, че са пред фалит, коментира Борисов. По повод на исканите отчети енергийният министър Драгомир Стойнев обясни на специална пресконференция какво е финансовото състояние на НЕК на която се оказа, че то не се е подобрило в сравнение с миналата година.

Една година обявиха около 10 пъти, че започват строителство на „Южен поток“ - не беше януари, не беше февруари, не беше март, а сега остана за юни. Защо?", попита риторично Борисов.  Бившият премиер подчерта, че управляващите не искат да приложат европейското законодателство, а причината е, че ако го направят, по тръбата ще може да тече и български газ.

Той нямал информация, че промените в Законите за енергетиката са направени под натиска на „Газпром”, но се закани от ГЕРБ да съберат данни. Ден по-рано от Реформаторския блок обявиха, че правителството ни е на път да приеме поправки за Закона за енергетиката по искане на руски компании. От коалицията се позоваха на стенограми, получени по Закона за достъп до обществена информация.

Сред тези действия на кабинета са възпрепятстването на достъпа до тръбата на други фирми, освен на "Газпром". Брюксел предупреди България, че проектът не е приоритетен и че не трябва да предприема по него действия в противоречие на законодателството.

Абсурдно е хората, които доведоха енергетиката до прага на катастрофа, да искат подобен вот, коментира зам.-председателят на Комисия по енергетика Явор Куюмджиев (БСП). Той попита какъв е провалът на „Южен поток”, когато следващия месец започва изграждането му. Само за една година се свърши работа, която те не свършиха за четири години, подчерта червеният депутат.

Това е четвъртият вот на недоверие, който ГЕРБ искат. Предишните бяха за провал в политиката на инвестиционното проектиране, регионалната политика и вътрешната политика.

Според правилника на парламента разискванията по искането да вот на недоверие започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението. Гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Вчера, по предложение на БСП, депутатите гласуваха от 14 до до 23 май да нямат заседания. Възможно е обаче, заради искането за вот на недоверие народните представители все пак да се съберат на работа.

Бойко Борисов
Южен поток
Вот на недоверие
НЕК
Драгомир Стойнев
Явор Куюмджиев
По статията работи:

Георги Велев