НАЧАЛО » българия

Гари Левсли: Дългосрочните договори не са пречка пред либерализацията на енергийния пазар

fb
3E news
fb
08-12-2015 11:53:00
fb

Споразуменията за изкупуване на електроенергията по дългосрочните договори не са причина да не се случи либерализацията на пазара на електроенергия. Това коментира главният изпълнителен директор на "Контур Глобал" за Източна Европа и на ТЕЦ „Контур Глобал "Марица Изток 3" Гари Левсли пред участниците във форума „Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?“.

Левсли уточни, че по принцип има готов модел за либерализацията, който е много добре познат от експертите на Световната банка. По думите му самият процес на либерализация ще отнеме поне няколко години и ще е предизвикателство за всички участници в процеса. Изпълнителният директор на  "Контур Глобал" коментира и казусът с дългосрочните договори.

В ТЕЦ „Марица Изток 3“ бяха направени инвестиции от 650 млн.лв.от наша страна основно за намаляване на въглеродните емисии. Така наречените дългосрочни споразумения се подписват, когато държавата не иска да инвестира в нови мощности. В резултат новите собственици на централата взеха кредит от 700 млн.евро и тази сума не може да се игнорира, обясни той. Левсли посочи няколко възможностите за бъдещето на договорите по отношение на ТЕЦ „Марица Изток 3“ - задължително пердоговаряне, доброволно предоговаряне и прехвърляне на дяловете на дружеството.

Така нареченото задължително предоговаряне не се смята за добра практика, отбеляза той.

Съществува и възможността за прехвърляне на договорите на трета страна. Това означава този, който е възложил договора да го прехвърли. Такава е практиката в Полша и Унгария. В Унгария обаче прехвърлянето на 80 процента от собствеността по така наречените дългосрочни договори е струвало на страната две арбитражни процедури и е отнело 7 години. Никой не би искал да чака либерализацията на пазара още 7 години, коментира Левсли. По отношение на Полша изпълнителният директор на „Контур Глобал“ уточни, че 70% от електроенергията се е лансирала на базата на дългосрочните договори до 2007 г.

Припомняме, че в момента се осъществява схема на така нареченото доброволно предоговаряне, което както сме свидетели преминава през няколко трудни етапа. Споразумението между НЕК и двете американски централи за уреждане на задълженията в замяна на намаляване на разполагаемостта бе подписано през април тази година и вече е удълавано три пъти. Сега предстои четвърто предоговаряне на сроковете, което обаче означава, че ръководствата на самите централи трябва да започнат преговори с техните кредитори за ново разсрочване на сроковете. Този път става въпрос за отлагане до февруари 2016 г.

Предстои Министерство на енергетиката да започне процедура по предоговаряне с ръководството на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“, обясни вчера пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Гари Левсли уточни, че очаква успешно приключване на процедурата. Съгласие вече е постигнато с ръководството на ТЕЦ „AES Гълъбово Марица Изток 1“. Причината е чисто формална и касае сроъкт за отпускане на кредит от 650 млн.евро, които БЕХ ще изтегли за изплащане на задълженията на НЕК към двете американски централи.

С финализирането на договореностите с ТЕЦ „AES Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ до края на февруари 2016 г., НЕК ще намали годишните си разходи за разполагаемост с около 97 млн. лв., припомни от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов.

либерализация на електроенергийния пазар
ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"
Гари Левсли
По статията работи:

Маринела Арабаджиева