Газов хъб „Балкан% и АЕЦ „Белене“ обсъдиха Борисов и Путин

Българският премиер и руският президент констатираха, че двустранният диалог се развива добре

Развитието на газов хъб „Балкан“ и АЕЦ „Белене“ обсъдиха в телефонен разговор премиерът на България Борисов и президентът на Русия Владимир Путин, става ясно от съобщение на правителствената иформационна служба.

 

Президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави премиера Бойко Борисов по случай националния празник на България, съобщи правителствената информационна служба.

В телефонен разговор, проведен днес, двамата обсъдиха енергийните проекти на територията на страната ни, а Борисов запозна Путин с развитието на темата за Западните Балкани, върху която акцентира Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура. Коментирано беше и провеждането на среща между двамата по време на Българското председателство, се казва в съобщението.

Българският премиер представи идеята си за развитие на проекта за АЕЦ „Белене“ като общобалкански и посочи, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. Президентът Путин изрази готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта.

По време на разговора беше обсъдено развитието на газовия хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия. В тази връзка беше коментирано и изграждането на газопровода „Турски поток“, като руският президент посочи, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов информира, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Разгледан беше и вариант за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.

Бойко Борисов и Владимир Путин подчертаха, че двустранният диалог се развива добре и се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма. Отчетено беше, че стокооборотът между България и Русия е нараснал с 24% през 2017 г., а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хил., което е с 1,3 на сто повече от 2016 г.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 3 0
  2
  от Киев
  Кажете истината-тръбата от Украйна до Турция ще ПРЕСЪХНЕ !!! Всички знаем кой е виновен за това. Никакви ала-бала няма да минат, демек да пуснат газа. Новия газов играч се нарича Турция , а след 3-5 години ще е Гърция !!! Познайте защо?
  Напиши отговор
 • 1 0
  1
  от Киев
  Кажете истината-тръбата от Украйна до Турция ще ПРЕСЪХНЕ !!! Всички знаем кой е виновен за това. Никакви ала-бала няма да минат, демек да пуснат газа. Новия газов играч се нарича Турция , а след 3-5 години ще е Гърция !!! Познайте защо?
  Напиши отговор