НАЧАЛО » българия

Газовите връзки с Турция и Гърция могат да се построят за година и половина

Вместо да се дадат 625 млн. евро за "Южен поток" парите могат да бъдат вложени в модернизацията на Чирен и в проучванията за добив

fb
3E news
fb
23-04-2014 12:01:00
fb

За около година и половина могат да бъдат изградени двете газови интерконеторни връзки с Гърция и Турция. Това каза днес енергийният експерт Васко Начев по време на Третия стратегически брифинг за енергийните проблеми на региона. През тези газопроводи реално може да се получи диверсификация на доставките на природен газ за страната ни, припомниха експертите по време на брифинга.

Начев припомни, че в момента у нас на практика нищо не се прави за подобряване на енергийната ни независимост. На практика в момента са спрени или се бавят повечето от проучванията за добив на нефт и газ у нас. Единствено развитие се очаква да има при проучванията в блок „Хан Аспарух“ в българския шелф на Черно море. Припомняме, че първите проучвателни сондажи там се очаква да бъдат направени през лятото.

Голям срам за българския нефтодобивен сектор е газовото находище Девенци. В момента там има установени под 1 млрд. куб. метра залежи на природен газ. Те обаче за момента не се добиват като находището дори не е свързано с националната газопреносна система. „Такъв подход за работа го няма никъде по света, както се прави от „Директ Петролеум“, каза още Начев. Дружеството беше закупено преди две години от фирмата „Транс Атлантик Петролеум“.

Енергийният експерт направи и съпоставка с разходите по строителството на газопровода „Южен поток“ и какво можеше да се направи с тези средства по други проекти в газовия сектор. За момента е ясно, че разходите за мегапроектът ще струват 625 млн. евро. Само с 65 млн. евро можеше да се ускори значително търсенето на нефт и газ в страната. С още толкова средства може газохранилището в Чирен да бъде модернизирано и да бъде на едно световно ниво, каза още Начев. Той припомни, че там в момента има 22 газови сондажа като от тях може да се извличат едва 1,5 млн. кубични метра газ на ден. Само един сондаж в морето на „Мелроуз ризорсис“ може да доставя до 1 млн. куб. метра газ на ден, обясни специалистът.

Ако Чирен бъде направено като хранилище от модерен тип, то то може да обира дисбалансите в потреблението, припомни още Начев.
По изчисления на експертът други 300 млн. евро могат да бъдат дадени за участието на страната ни в някой регионален терминал за втечнен природен газ. LNG горивото ще стане хит след 2017 г., прогнозира още Начев. В момента има само идея за строеж на LNG терминал на гръцкото крайбрежие край Кавала. Това се очаква да бъде плаващ терминал, но от него може да се доставят до 5 млрд. кубични метра газ годишно. Другият вариант е доставки на втечнен газ към България от турски LNG терминали.

Според Начев в момента няма вариант в България да бъде направено второ газово хранилище. Преди време имаше планове за изграждане офшорно газохранилище в района на Галата. Подобно съоръжение обаче ще излиза много скъпо, смята Начев.

Той припомни, че страната ни трябва да помисли сериозно за отмяна на мораториума за проучванията за шистов газ. Има вероятност, ако това не се промени, американската компания „Шеврон“ да си тръгне от страната ни до края на годината. Ако това се случи, то в следващите десет години тук няма да дойде друга западна компания за проучвания, категоричен бе Начев.

Васко Начев
природен газ
сондажи
добив
Южен поток
По статията работи:

Георги Велев