НАЧАЛО » българия

Газовите бутилки да влязат в електронен регистър, предлагат от Българската петролна и газова асоциация

fb
3E news
fb
09-03-2015 12:54:00
fb

 

Газовите бутилки, които се използват в бита, кафенетата и ресторантите, да влязат в национален електронен регистър, предлагат от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Изпълнителният директор на Асоциацията Андрей Делчев каза, че газовите бутилки, които са на пазара, са около 3 милиона, но точният им брой не се знае.


„Голяма част от тях са стари. Някои от тях на 25-30 години. Тези бутилки, които фирмите не контролират, са с повредени винтили, изпускат газ, освен това се пълнят на нерегламентирани места. Оттам идват и произшествията. По този начин ние си носим вкъщи необезопасени уреди“, каза той пред БНР.

Делчев припомни, че е забранено на газстанциите да се пълнят бутилки за бита.

Той обясни как предвиждат да се осъществи включването на огромния брой газови бутилки в електронен регистър.

По думите му „при пълненето на бутилките фирмите, които правят това, ще поставят съответните електронни маркери на годните бутилки. Негодните ще бъдат иззети от пазара, така че да не създават заплаха за здравето и живота на гражданите. В рамките на няколко месеца всички бутилки, които бъдат подменяни на такива пълначни пунктове, могат да бъдат маркирани“.

От Българската петролна и газова асоциация настояват фирмите, които пълнят газови бутилки, да бъдат лицензирани и да притежават необходимата техника.

 

БПГА
газови бутилки
електронен регистър за газови бутилки
По статията работи:

Маринела Арабаджиева