НАЧАЛО » българия

Газовата връзка с Турция ще заработи до две години, София и Анкара подписаха меморандум за проекта

Търсенето на газ у нас ще се увеличава, защото страната ни изостава много с битовата газификация

fb
3E news
fb
26-03-2014 01:06:00
fb


Вече имаме подписан Меморандум за сътрудничество за изграждането на газовата връзка с Турция. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на конференция „Бъдещето на природния газ“. Организатори на събитието са Лаборатория управление на рискове към Нов български университет и Българска стопанска камара.

Преговорите по интерконектора бяха протакани в продължение на шест години, но в крайна сметка Турция е взела политическо решение за неговата реализация. Тези дни стана ясно, че подписването на междуправителствения документ се е случило през миналата седмица, но повече информация по този въпрос не бе съобщена. Министър Стойнев също не даде подробности за параметрите на проекта, но обясни, че подписаният документ дава възможност на технически групи на двете страни да работят по интерконектора, така че той да бъде построен и пуснат в екплоатация до 2016 година.

„Един от основните приоритети на сегашното правителство е осигуряване на диверсификация на енергийните източници, тъй като това означава сигурност за България“, посочи в изказването си на форума Драгомир Стойнев. Той припомни, че чрез проекта „Южен поток“ страната ни предприе конкретни действия за диверсификацията на маршрутите на природен газ. "Еврокомисарят Гюнтер Йотингер го обяви за важен европейски инфраструктурен проект, който има подкрепата на: Италия, Австрия, Унгария, Словения, Гърция и Хърватия. Всички тези държави настояват за сигурност на енергийните доставки на природен газ, защото без нея не бихме могли да говорим за конкурентоспособна икономика“, заяви министър Стойнев. По думите му, „Южен поток“ ще допринесе не само за енергийната сигурност на страната ни, но и за растежа на българската икономика, създавайки хиляди нови работни места.

Икономическият министър припомни важността на газовите връзки за диверсификацията на газовите доставки. "Ако се повтори кошмарът от 2009 година, когато за 14 дни бяха спрени доставките от Украйна, ние отново не сме готови", обясни Стойнев и направи ретроспекция на работата по изграждането на междусистемни газови връзки със съседните държави.

„Преодоляхме забавянето на проекта за изграждане на интерконектора с Гърция и от тази година предстои да започнем конкретни действия“, заяви Стойнев и припомни, че през есента на 2013 г. Булгаргаз подписа договор за доставка на 1 млрд. куб. метра природен газ от находището Шах Дениз 2 в Азербайджан. Това количество ще преминава именно през газовата връзка с Гърция - Комотини - Стара Загора, чиято реализация ще бъде активизирана до края на годината. Министър Стойнев призна за забавяне и при този проект, като причината е в трите страни по проекта - България, Гърция и Италия.

Друга възможност за диверсификация са терминалите за втечнен газ. Стойнев посочи, че с гръцката страна е обсъдено изграждането на общ LNG терминал за втечнен газ в Егейско море, откъдето да получаваме втечнен газ от Катар.Той припомни, че по време на работното посещение в Катар, е обсъдена възможността за доставка на катарски газ в България и съседните държави "Турция при никакви условия няма да допусне кораб с втечнен газ да премине през Босфора", коментира още Стойнев. Що се отнася до доставки на втечнен газ от Алжир, той призна, че всички разработени находища вече са разпродадени. "Трябва да инвестираме за развитие на находище, за да получаваме газ от Алжир", допълни министърът.

След неколкократни технически забавяния газовата връзка с Румъния ще заработи през юни. Причината за забавянето е пропадане на трасето под река Дунав, което вече е преодоляно. За съжаление обаче България няма да може да получава газ по тази връзка, защото румънската страна се бави с изграждането на компресорна станция, обясни още министърът. До изграждането на станцията газ ще тече в посока Румъния.

Има забавяне от страна на Сърбия по отношение на планираната връзка, която да свърже България с газовия хъб в Баумгартен в Австрия.Тази връзка получи и европейско финансиране, затова страната ни е предупредила ЕК за забавянето, обясни още енергийният ни министър.„Убедени сме в необходимостта от изграждане на газовата връзка със Сърбия. Получихме подкрепа от комисаря Йотингер за ускоряване на работата по интерконектора със западната ни съседка и преодоляване на проблемите от нейна страна“, каза още министърът на икономиката и енергетиката.

Търсенето на газ у нас ще се увеличава, още повече, че страната ни много изостава с битовата газификация, коментира още енергийният министър.

По данни на Лабораторията за управление на риска, представени от Иван Иванов, само 3% от българските домакинства са газифицирани."Коефициентът на полезното действие на газа е много по-голям, отколкото на електричеството, което използваме масово сега", обясни бившият депутат от „Синята коалиция" в 41-то Народно събрание. Спрямо въглищата и петрола природният газ е много по-щадящ за околната среда.

За Иванов бъдещето на доставките на природен газ в страната са находищата в Каспийския регион, Средиземно море, както и българските находища. Той обаче посочи, макар и да има уверение, че се работи активно в два обособени блока - Терес и Силистар, в момента дори не се проучват.

Иванов посочи още, че не трябва да се забравят и находищата на шистов газ. По оценки в страната ни има около 481 млрд. куб. метра шистов газ.

диверсификация на газовите доставки
интерконектори
газови връзки
Гърция
Румъния
Турция
Сърбия
По статията работи:

Галина Александрова