НАЧАЛО » българия

В Иракли също може да изникне ново курортно селище след решение на съда

fb
3E news
fb
24-02-2014 01:49:00
fb

След подновяването на напрежението около спряното строителство върху дюните между Несебър и Равда, екозащитници изразиха тревога, че отмяната на забрана за строителство край Иракли е на път да позволи реализацията на ново курортно селище на метри от плажа, съобщи БНТ.

От шест дела за спиране на строителството инвеститорите от “Емона 2000″ вече са печелили пет и на практика могат да продължат градежа. Какво точно се случва в местността “Кладери” провери наш екип.

Спорният строеж, спрян от РДНСК през пролетта на миналата година, се намира до плажа на Иракли. Терените обаче са били застроени още през 70-те години, по-късно земята е реституирана. Фирма “Емона 2000″ я купува от собствениците по пазарни цени и решава на мястото на старите лагерни постройки да изгради луксозно курортно селище за 70 души. Строителството всъщност е много по-гъсто отколкото реално е разрешено по издадената екологична оценка за съвместимост, твърди природозащитникът от БДЗП Юрий Корнилев.

От фирмата-инвеститор пък казват, че по документи плътността на застрояване на комплекса е занижена от допустимите 20 на 16 процента.

"Там е имало пионерски лагер. Със много по-големи постройки, със съответни игрища", твърди Мима Кънева, адвокат на “Емона 2000″.

Природозащитниците настояват екоминистърът да забрани строителството.  А като дългосрочна политика искаме или обявяване на забрана за ново строителство в двукилометровата зона от Натура 2000, или създаване на някакъв Национален парк “Българско Черноморие", коментира Юрий Корнилев.

От “Емона-2000″ заявиха, че на основата на приетата оценка за въздействие върху околната среда имат и разрешение за строителство. Прочитът на решението по ОВОС показва, че при нас няма дюни, няма паметници на културата, няма и местообитания, които трябва по специален начин да бъдат защитени, обяснява Мима Кънева.

По проект на мястото на бившия лагер трябва да бъдат изградени общо 15 групи от бунгала. А от лятото на 2013 година има въведена в експлоатация пречиствателна станция. Според кадастралните планове имотите се намират в местността “Кладери”. В тях название Иракли не съществува.Собствениците настояват да не се слага знак за равенство между техния казус и “Дюнигейт”, а от община Несебър потвърдиха, че за “Кладери” има влязъл в сила устройствен план още от 1997 г.

Материалът по БНТ може да видите тук http://bnt.bg/news/ekologiya-i-ustoychivo-razvitie/shte-otmeni-li-sa-da-t-zabranata-za-stroezh-na-irakli.

Иракли
ново курортно селище
"Емона 2000"
Натура 2000
Национален парк "Българско Черноморие"
местността "Кладери"
По статията работи: