В Генерал Тошево казаха "НЕ" на проучването за газ, държавата няма законов ход да прекрати проекта

Местният добив на газ е важен за страната - като възможност да се намали поне малко пълната ни зависимост от руския внос и като буфер за поддържане на цените на газа на приемливи нива

Почти  97% от гласувалите на проведения  неделя местен референдум в Генерал Тошево казаха "НЕ" на проучването и добива на природен газ в региона. Избирателната активност в края на изборния ден е 52.72%, което прави местното допитване валидно, предаде БНТ.

Инвестиционното намерение на „Русгеоком БГ“ е за изграждането на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в рамките на 35-годишна концесия.

"Аз очаквах даже 99,99%. Все пак почти 97% са гласували против добива на газ на територията на община Генерал Тошево. Проведохме един успешен и законен референдум, с което смятам, че постигнахме очаквания резултат",  коментира за националната телевизия   Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево.

Числата са достатъчно красноречиви – смазващ резултат в полза на тези, които не искат добив на природен газ в Добруджа, заяви в интервю за агенция Фокус омбудсманът Мая Манолова. „Лично аз не съм изненадана. Очакван резултат, защото с моите експерти бяхме на място и разговаряхме с хората, а те са категорично против добиването на газ в Добруджа. Сега изразиха своето мнение и на референдума. Това, което трябва да се случи сега, е институциите да се съобразят с гласа на хората. Гражданите свършиха своята част от работата, на ход са институциите, които не трябва да позволяват това гражданско решение да бъде нарушено“, подчерта общественият защитник.

Сега се очаква решението на РИОСВ-Варна дали добива на газ е безопасен за хората и природата. От екоинспекцията са изискали допълнителни становища от институциите, преди да вземат крайното решение. А хората разчитат, че след категоричното им "НЕ", властта ще се съобрази с него.

От общината, заявиха, че ще инициират среща с премиера Бойко Борисов. "Да, искаме да се чуе вота и гласа на жителите на община Генерал Тошево и да не се дава евентуално концесия или разрешение за добив на съответния инвеститор на газ на територията на община Генерал Тошево", заяви кметът на община Генерал Тошево.
 
Ако това не стане, Димитров е категоричен, че той като кмет и общинския съвет ще приложат решението от референдума и няма да издават подробни устройствени планове. Няма да се разрешава и преобразуването на земеделска земя за други нужди, свързани с изграждане на площадки за добив на природни богатства.

Според омбудсмана Манолова хората не вярват на институциите и на доклада по ОВОС, който по време на нейното посещение в населеното място е бил в процедура обществено обсъждане. „Министерство на екологията, в резултат на нашата среща, настоя за допълнителни становища от всички отговорни институции – Министерство на енергетиката, РЗИ - Добрич, ВиК – Добрич, различни независими експерти, които да отговорят на притесненията на хората. Очакват се тези становища, но според мен чрез местния референдум суверенът се е произнесъл. Всички останали институции би следвало да се съобразят с неговия глас“, аргументира се омбудсманът.

Манолова съобщи, че е подготвила предложения за законодателни промени, които да направят невъзможно проучването и добива на нефт, газ и минни отпадъци в плодородни земи.

Имат ли все пак основание жителите на Добруджа да се безпокоят, че ако все пак се стигне до добив, той може да застарши екологичната обстановка и трябва ли да бъде зачетен референдума. Според юристи резултатите от допитването не могат да попречат между взаимоотношенията между Министерския съвет и концесионера. Енергийни експерти също заявяват, че няма опасност, тъй като става въпрос за проучване за конвенционален газ, а не за шистов, при който се прилага технологията фракинг.

Природните ресурси са изключителна държавна собственост и като такава те принадлежат на всички граждани в страната и отделни групи и региони не могат да спрат проучването и експлоатацията им, които са в полза на цялото общество, коментира енергийният експерт Христо Казанджиев по Европа ТВ. Той припомни ролята на местния добив като буфер за поддържане на приемливи нива на цената на природния газ в страната.

"В момента МС трябва да вземе решение въз основа на всички документи, които са събрали относно концесионната дейност да има ли концесия, или не. Процесът по издаване на концесията включва и издаване на ОВОЗ (Оценка на въздействието върху околната среда). Той се извършва от Министерството на околната среда и водите и целта му е да се покаже ще има ли негативно въздействие върху хората и околната среда. Съобразяването с мнението на хората не е задължително по тези закони, така че резултатът от референдума не могат да спрат действията на Министерски съвет", коментира адвокатът Светослав Димитров.

 Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев в Генерал Тошево нямат никакви основания да се безпокоят. "Първо, че ще има добив там. По естествен начин ще се реши въпросът, след като се направят едни предварителни проучвания. Вероятността да се окаже нецелесъобразен добивът е почти 100%. „Шеврон“ неслучайно напусна България. По техни данни газ, който може да се добива от шисти, има много нисък рандеман - под 4% на обемна единица", заяви проф. Таасев.

Според представител на „Русгеоком БГ“ така формулиран референдума на жителите на община Генерал Тошево е законово несъобразен, защото нито кметът, нито общината имат право да откажат издаването на подробни устройствени планове за добив на полезни изкопаеми.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари