Основното оборудване за строителството на АЕЦ „Белене“ е доставено в България

В България е доставено основното оборудване за строителството на АЕЦ „Белене“.

Договорът между ООО „Инкотек Карго“ и АО „Атомстройекспорт“ за организиране на доставката на оборудването до Република България за строителството на АЕЦ „Белене“ е сключен на 18 януари 2017 г.
Обхватът на доставката е за: 218 места (гнезда за оборудването), 4043 тона, 8857 куб м, в това число 33 броя извънгабаритни тежки съоръжения.

Това съобщава на страницата си energyland.infо. http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-162193

Маршрутът на транспортиране е както следва: ПАО „Ижорски заводи“ - АО „Морско пристанище  Санкт Петербург“ - пристанище  Констанца, Румъния – специализиран кей (пристанище) на АЕЦ „Белене“, България – площадка за съхранение на АЕЦ „Белене“.

Срок доставката на целия обем до крайния пункт е: не по-късно от 31 март 2017 г., т.е. 70 дни от датата на подписване на договора цялата партида трябва да бъде предадена на получателя до крайната дестинация.

Извозването на партидата започна на 20 януари 2017 г. от Ижорски заводи до пристанището в Санкт Петербург.
Според информацията, транспортирането на корпуса на реактора от територията на завода до пристанището е било осъществено чрез използването на специално хидравлично устройство.

Параметрите на влака  (дължина 90 метра, маса – над 600 тона) са били съобразени с терминала за доставка на корпуса до пристанището в Санкт Петербург.

Корабът е пристигнал на 16 март 2017 г. в пристанище Констанца, извършени са митническите процедури и са започнали дейностите по претоварване от превозващият речен транспорт към съответният необходим за извозването на толкова тежко оборудване транспорт. За целта са били задействани 6 речни баржи, подготвени за транспортиране на тежкотоварното оборудване.

В периода 22 – 28 март 2017 г. е завършена работата по претоварването на партидата от баржите до кея на АЕЦ „Белене“, осъществено е транспортирането до площадката за съхранение и е извършено предаването на товара на получателя.

В резултат на това целият обем на товара е доставен до крайното местоназначение в рамките на необходимото време, условията на договора са изпълнени,  коментари няма, пише изданието.

Припомняме, че в началото на юни от българска страна коментираха, че всички доставки трябва да пристигнат на площадката на АЕЦ „Белене“ до средата на месец септември. Продължава да е неясно как и срещу каква сума ще е консервирането, което трябва да се извърши в най-кратък срок и по технология на производителя.

Първоначално бе съобщено, че НЕК ще води преговори с руската страна за сключване на договор за консервация на територията на площадката, като остана висящ въпроса и за цената. Българската страна каза, че исканата от руските експерти цена е висока и, че води преговори за намаление, но конкретни стойности не бяха оповестени. Експерти коментираха още през юни, че цената ще е и в зависимост от времето за консервиране на оборудването, за което е бил обсъждан срок от 1 – 2 години. Те обаче поставиха и въпроса „откъде българската страна знае, че цената за консервиране на оборудването е висока“, предвид сложните процедури за запазване в състояние, в което то да работи. Като пример дадоха продажбата на руската страна на първото оборудване за централата.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари