НАЧАЛО » българия

В Брюксел смятат, че България вече е готова за Шенген

fb
3E news
fb
04-12-2014 03:42:00
fb

България е готова за Шенген. Това е оценката на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, която той обяви след изявлението си по ситуацията с "Южен поток" на съвместната пресконференция с българския премиер Бойко Борисов в Брюксел. Министър-председателят е в белгийската столица за поредица от срещи в Европейската комисия и Европейския парламент.

В пресконференцията участва и българският еврокомисар и заместник-председател на Комисията Кристалина Георгиева. Тя каза, че в ЕК са водени разговори с Бойко Борисов по три основни направления. Първото е свързано с оперативните програми от предишния програмен период 2007-2013 година. Тя увери Борисов, че спрените пари по ОП „Регионално развитие" много скоро ще бъдат отблокирани.

Второто направление са новите програми от сегашния програмен период 2014 - 2020 година. Комисията и ресорните български министри работят активно, за да бъдат одобрени от ЕК програмите до края на годината и да може страната ни да започне да усвоява планираните 16 млрд. евро по тях.

Третото направление от разговорите е свързано с инвестиционния план на Еврокомисията, придобил вече името „Плана Юнкер". „Моето лично желание е България да се нареди първа на опашката с готови проекти, когато планът бъде отворен", каза Кристалина Георгиева.

В отговор на журналистически въпрос Жан-Клод Юнкер каза, че ще изпълни обещанието си, дадено от него в България, да ревизира механизма за сътрудничество и проверка между ЕК и България. „Ще се случи по време но моя мандат", категорично заяви Юнкер, но не даде повече подробности.

Попитана кога ще бъдат отблокирани замразените средства по ОП „Регионално развитие" Кристалина Георгиева не посочи конкретна дата, но каза, че одобрените проекти по програмата може да бъдат реализирани. „В условия на изключителен политически и икономически натиск България ще бъде подпомагана от Европейската комисия", подчерта Кристалина Георгиева.

На журналистически въпрос как България понася санкциите срещу Русия, премиерът Борисов отговори, че като страна-членка на ЕС страната ни се съобразява с решенията на Брюксел, но „наистина понасяме големи щети най-вече в туризма и земеделието". Борисов припомни и Югоембаргото, от което България също понесе огромни загуби. „Проблемите за съжаление не са само икономически и политически, но и глобални", подчерта отново Бойко Борисов.

 

Шенген
Жан Клод Юнкер
Бойко Борисов
„Плана Юнкер"
По статията работи:

Галина Александрова