Възможно е „Балкански поток“ да бъде завършен до края на годината

Проектът е изцяло български и спазва напълно европейските директиви

Енергетика / България
3E news
1864
article picture alt description

Проектът „Балкански поток“ е изцяло български проект, който се реализира в съответствие с Европейските правила. Това припомни пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „При реализацията на този проект ние сме спазили абсолютно точно Европейската директивата, свързана с природния газ, Директивата, свързана с определяне на регулаторната рамка на подобен тип инфраструктурни проекти и изцяло законодателството в областта на обществените поръчки. Направихме открита процедура за избор на изпълнител. Беше избран саудитската компания „Аркад“. Той от своя страна има определени срокове в договора. Тези срокове трябва да бъдат изпълнени. Така че очакваме в кратки срокове, може би до края на годината, да бъдат финализирани процесите по изграждането на този проект“, обясни министърът.

Петкова подчерта, че нашият проект се финансира изцяло от българската държава, от компания, която е изцяло собственост на българската държава. Тя добави, че при реализацията на проекта стриктно са спазени абсолютно всички изисквания. Министърът каза още, че тази структура ще се управлява изцяло от българската държава чрез „Булгартранс газ“.

„Този проект се реализира само на наша територия. По отношение на финансирането този проект се финансира със средства на „Булгартранс газ“ и заемно финансиране. Цената на „балкански поток“ е един милиард и сто милиона евро. Схемата, по отношение на плащанията е такава, каквато е била в предмета на обществената поръчка. Тя няма как да бъде променена, тъй като това би представлявало нарушение на законодателството в областта на обществените поръчки“, обясни тя.

По отношение на разходите, които „Булгартранс газ“ трябва да направи, за да може да възстанови това финансиране в годините, ние ще постигнем по-добри параметри в резултат на това, че ние успяхме да осигурим финансиране при по-добри условия. стойността на обществената поръчка е тази, която е заложена в договора“, добави Петкова. Тя добави, че тя не може да бъде завишена.

Министърът припомни, че  цената на „Балкански поток“ е 1,1 милиарда евро. Тя призна, че саудитска компания „Аркад“, която се занимава със строителството освен италиански е наела и руски компании. Според Петкова това е нейно право да решава какви компании да бъдат привлечени.

САЩ многократно са се обявявали срещу строителството на „Турски поток“ и неговото продължение през България, което ние наричаме „Балкански поток“, защото тази тръба ще транзитира руско „синьо гориво“. Според Вашингтон това само ще засили руските позиции в региона и съответно това е във вреда на евроатлантическата сигурност.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща