НАЧАЛО » българия

Възможни са нови корекции в цените на НЕК след 1 юли заради преговорите с американските ТЕЦ

Решението за лицензите на крайните снабдители се отлага най-рано за юли

fb
3E news
fb
10-06-2014 04:50:00
fb

ДКЕВР има право да поиска НЕК и двата американски ТЕЦ-а в басейна „Марица Изток“ да започнат предоговаряне на цените за продажба на електроенергия. Това обясни днес председателят на регулатора Боян Боев в отговор на въпрос на 3eNews. Той уточни, че комисията има право да предложи тези преговори и това се прави на базата на изготвен анализ от експертите на ДКЕВР. Чрез него ние се стремим да докажем своите искания за намаляване на цената на ТЕЦ-овете, обясни Боев. Той уточни, че никъде не е изискано от компаниите да приключат разговорите за намаляване на цените до края на този месец, защото от юли влизат в сила новите цени на тока.

Припомняме, че ДКЕВР настоява НЕК да започне разговори за намаляване на изкупните цени на тока от ТЕЦ „AES-3C Марица Изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Идеята е цената на тока, произвеждан от централите да бъде намалена с 30% за едната и 20% за другата като и няколко от блоковете на дветет централи бъдат пуснати да работят на свобдния пазар.

В решението на комисията така е записано, че все едно вече е договорено исканото намаление, коментира и Деница Ненчева, представител на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Тя припомни, че контрактите все още не са предоговаряни, а това в съчетание с новите цени ще се отрази зле на финансовото състояние на НЕК. Ненчева запита какво е основанието на ДКЕВР за намаляване на условните разходи на централата с 20% при условие, че цените на въглищата и варовика не се определят от ДКЕВР. За момента такова обяснение в доклада на комисията липсва, заяви Ненчева.

Финансовия баланс на НЕК при всички положения ще бъде влошен ако до 1 юли не се стигне до някакво споразумение на цените на ТЕЦ-овете и се запази прогнозата на ДКЕВР за крайните цени. На въпрос на 3eNews това означава ли, че е възможно след 1 юли да има нови промени в цените на НЕК Боев лаконично отговори: „Нека да видим как ще завърши този процес“. Ние сме в постоянен контакт с НЕК и ако видим, че има дисбаланс в паричния им поток ще вземем съответните решения, добави Боев. Той не обясни и какво би се случило ако Обществения доставчик и ТЕЦ-овете не постигнат съгласие в новите цени. Този въпрос ще бъде коментиран, ако се стигне до него, добави той. Боев не коментира и въпроса дали е възможно да се стигне до активиране на гаранциите по договорите на ТЕЦ-овете. Ако това се случи е възможно двете централи да започнат да прихващат средства от електроразпределителните компании за сметка на НЕК.

Намерението на комисията е да имаме либерализиран пазар на електроенергия през 2015 г., а това не може да се случи с дългосрочни договори, категоричен бе Боев.

Междувременно стана ясно, че комисията е отложила най-рано за юли отнемането на лицензите за крайните снабдители. В момента първостепенната ни задача е да определим цените на тока за следващия регулаторен период. Решението за лицензите ще бъде взето на закрито заседание, но неговата дата все още не е уточнена. Очакваме в дух на разбиране да бъдат постигнати ефективни резултати в конфликта между съответните дружества, заяви още председателят на ДКЕВР.

На 30 юни комисията ще проведе закрито заседание за определяне на новите цени на тока от 1 юли.

ДКЕВР
НЕК
преговори
ТЕЦ
цени
лицензи крайни снабдители
По статията работи:

Георги Велев