НАЧАЛО » българия

Водим преговори с ЕИБ да финансира строежа на газовата връзка с Гърция

Строителството на сухоземната част от „Южен поток“ у нас може да започне през лятото

fb
3E news
fb
15-05-2014 03:32:00
fb

България ще търси варианти Европейската инвестиционна банка да инвестира в строителството на интерконекторната газова връзка с Гърция. Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев, който се срещна с бизнеса по време на събитие, организирано от Градския съвет на БСП.

Той заяви, че сутринта е имал среща с представители на ЕИБ, за да обсъдят вариантите за финансиране на газовата връзка. Министърът припомни, че изграждането на газовите връзки е приоритет за страната ни.

През следващата седмица представители на българското правителство пък ще посетят Турция, където ще проведат преговори за изграждането на газовата връзка с Турция, добави министърът.

Основен приоритет на правителството покрай кризата в Украйна остава изграждането на газопровода „Южен поток“, каза още Стойнев. Той допълни че през лятото се очаква евентуално да започне строителството на морската част от газопровода, както и на сухоземното трасе в България. Министърът бе категоричен, че проектът ще бъде реализиран „докато това правителство е на власт“.

По думите му, за него като министър на икономиката и енергетиката, е важно да има сигурност на доставките на природен газ за България. „От икономическа гледна точка, това ще даде стабилност на икономиката, хиляди работни места, гарантирани доходи за българските работници. По думите му, проектът е много атрактивен и започва да създава дипломатически отношения между някои държави за това, откъде да мине, затова, според него, политизирането у нас на въпроса заради изборите е неоснователно.

България е и единствената страна, която сключи договор с консорциума „Шах Дениз 2” за 1 млрд. куб. м., които трябва да достигнат до нас чрез интерконекторната ни връзка с Турция, припомни още министър Стойнев.


Очаквайте подробности

Драгомир Стойнев
МИЕ
газова връзка България-Гърция
ЕИБ
финансиране
По статията работи:

Георги Велев